Pan sládek Libor Smutek, který řídí provoz univerzitního minipivovaru Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, má k pivu úzký vztah. Technologické zkušenosti nasbíral v té nejvyhlášenější instituci: má mnohaleté zkušenosti s vařením piva v plzeňském pivovaru. Spolu s ostatními učiteli na univerzitě, kde teď vyučuje, chtěl přimět studenty, aby nekoukali jen do knížek, ale aby si vyzkoušeli i něco praktického.
Proto byl u vzniku školního minipivovaru a v roce 2016 začal vařit fakultní pivo Čtyrák. Kromě tradičních postupů se zde zaměřují i na experimentální verze piva s příměsí tvrdého chleba nebo třeba s konopím či bylinou příznivou pro játra zvanou ostropestřec.
Část produkce minipivovaru jde do univerzitní kavárny a na školní teambuildingy. Nám se podařilo získat několik sudů a ochutnáme je během akce Disco salát v Containallu ve Stromovce.
Na naše pivo z tvrdého chleba bylo zapotřebí 200 litrů vody, 20 kg sladu, 10 kg tvrdého chleba, 300 až 400 g chmelu a kvasnice. Původní recept na Toast Ale vznikl v Anglii a na výrobu použili toustový chleba. V Jihočeské univerzitě recept přizpůsobili českým podmínkám a vytvořili ležák z české Šumavy.
Přijďte ochutnat pivo ze suroviny, se kterou se obvykle nejvíc plýtvá!
Foto: Eva Špírková