Co skrývá pyramida potravinového odpadu?

Pyramida potravinového odpadu by měla být pomyslnou vlajkou každého záchranáře, který to myslí opravdu vážně. Tohle jednoduché schéma ukazuje, co dělat s přebytečným jídlem. A asi vás nepřekvapí, že nejdůležitější je vždy prevence, koš je naopak na posledním místě. 

1. Lépe plánujte, méně vyhazujte

V úplném základu pyramidy stojí samozřejmě prevence. Čím menší množství zdrojů se investuje, tím méně se musíme trápit s tím, jak je zachránit. To v praxi znamená snahu na všech frontách – v zemědělství boj s nadprodukcí, v distribuci a skladování menší ztráty a u supermarketů vyšší toleranci esteticky nedokonalého zboží. A zakročit musí i domácnosti – ať už lepším plánováním, chytřejším skladováním nebo vařením z poctivě odvážených ingrediencí tak, aby nic nepřišlo nazmar.

2. Jídlo nabídněte potřebným

Když už se v kterémkoliv článku potravinářského řetězce objeví nadbytek jídla, je nezbytné se postarat o jeho včasnou redistribuci tam, kde je nejvíce potřeba. O to se postarají nejrůznější neziskové nebo charitativní organizace nebo potravinové banky. Pokud byste se rádi zapojili, ale nevíte, kde se nachází nejbližší sběrné místo, můžete odevzdat nenačaté suroviny i v rámci každoročně pořádané Národní potravinové sbírky.

3. Dopřejte zvířatům

Jídlo, které již z nějakého důvodu nelze předat dále, by podle pyramidy mělo nasytit alespoň hospodářská zvířata. V souvislosti s nebezpečnou epidemií je taková výkrm ve velkochovem po celé EU od roku 2001 zakázána. Doma ale zvířata klidně nakrmte.

4. Když už vyhodit, tak chytře

Ještě než vyhodíte slupky a další bioodpad do kontejneru, zamyslete se nad tím, zda by se u vás nebo u souseda nenašlo místo pro kompost. Každý správný zahrádkář ví, že mu půda za kvalitní kompost poděkuje.

5. Koš jen jako nouzové řešení

Pokud ani to není možnost, nezbývá než jídlo hodit do koše.

V tu chvíli tak ale činíte s vědomím, že jste proti plýtvání udělali maximum. Nestojí to víc, než pár minut zamyšlení a možná trochu pátrání na internetu po nejbližších charitativních organizacích. To, že to stojí za to, vám ale řekne nejen vaše peněženka, ale hlavně vaše svědomí.

5 základních bodů pyramidy odpadu:

 

Foto: Pexels

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru