„Ta radost, když ze zbytků vymyslíte skvělé jídlo“

Zuzka Štěpničková miluje dobré jídlo. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici.

K Zachraň jídlo se připojila před dvěma lety a za tu dobu vytvořila pěknou řádku tak zvaných záchranářských receptů, které přináší inspiraci, jak neplýtvat jídlem. Nyní natáčí záchranářská videa a vy jí s tím můžete pomoci – přispějte na jejich realizaci! V rozhovoru prozrazuje, co jsou to záchranářské recepty.

Co musí recept splňovat, abychom ho považovali za záchranářský?

Recept je záchranářský pokud zahrnuje některý z principů neplýtvání. Tak například v něm využijeme části potraviny, které se obvykle vyhazují. Ať už kvůli nedostatku fantazie nebo dokonce proto, že nevíme, že ta část je jedlá. Pomyslete na zelenou část pórku nebo natě mrkve či ředkvičky. Případně v receptu zachraňujeme nadbytky sezóny. Náš recept na rybízovou zmrzlinu je jeden z nejoblíbenějších. Zachraňujeme taky zbytkové suroviny, takže nemusíte vyhodit ani starý chleba nebo tvrdou kůrku parmazánu.

Také chceme v receptech upozornit na to, že v přírodě běžně roste spousta jedlých a zdravých květů a bylin, které mají často velmi očistné účinky na organismus, a je škoda to nevědět a nezařadit je do jídelníčku. Navíc jídlo ozdobené sedmikráskou nebo lichořeřišnicí vypadá prostě nádherně.

Co tě na záchranářských receptech nejvíc baví?

Baví mě jejich variabilita a pak ta radost, když ze zbytků vymyslíte skvělé jídlo, které všem chutná. Omezit plýtvání, zužitkovat zbytky, vybírat i mezi méně “noblesními” ingrediencemi. To jsou drobné triky, které umožní ušetřit, aniž by se cokoliv ubíralo na chuti. Je to taková výzva, co člověka nutí zapojit kreativní myšlení a třeba sáhnout po staré kuchařce. Navíc finančně se to v dlouhodobém horizontu vyplatí. Za rok tak můžete ušetřit na fajn dovolenou.

Proč ses rozhodla přikročit k videím? V čem jsou podle tebe lepší než fotky?

Živé obrázky jsou myslím atraktivnější formou sdělení. Můžeme toho ukázat více, vysvětlit více. Fotka zachycuje pouze jeden okamžik. Video bude kromě samotného receptu obsahovat i informace o tom, kolik se čeho plýtvá v domácnostech.

Jak ti můžeme s tvorbou videí pomoct?

Chceme dělat krásná videa. Tak aby všechny bavilo se na ně koukat. A to chce dobré vybavení, které nestojí málo. Sbíráme si tak do prasátka přes Darujme.cz a tam nás můžete podpořit i vy.

Můžeš nám prozradit, co bude mezi tvými videorecepty?

Nejvíce se v domácnostech plýtvá chlebem a pečivem vůbec. Plánujeme tak udělat třeba čokoládový pudink ze ztvrdlého chleba nebo ukážeme jednoduché tipy, jak na bylinkové krutony nebo domácí bakerolls. Určitě vám ukážeme několik způsobů, jak zpracovat natě zeleniny. Možná vás překvapí, z čeho všeho se dá udělat výborné pesto, které se vždycky vyplatí mít v lednici. Vyhodit nemusíte ani koštály brokolice, květáku, a podobně. Nápadů a tipů je hodně.

Kdy se můžeme těšit na první videa a kde je najdeme?

První video, které popisuje, jak vyrobit strouhankové noky, už je venku a od půlky dubna budeme přidávat další recepty zde na web. Díky partnerství se serverem Lidovky.cz je budete moct vidět také na jejich webu.


Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru