Záleží na mně, jaká bude Země

Záleží na mně, jaká bude Země – to je název výstavy v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí veřejnost, jak individuálně přispět k ochraně životního prostředí a rozumět komplexitě naší planety. Ruku k dílu jsme přiložili i my. Výstava odstartovala 3. 5 .2022 a bude k vidění až do června 2023.

ZeMě je vůbec první výstavou v Národním muzeu, která se zabývá čistě životním prostředím a přístupu k němu. Pro snazší orientaci v tématech je výstava rozdělena do sedmi specifických oblastí, které se zaměřují zejména na spotřebu (móda, jídlo, voda), produkci (odpad) a vnímání prostředí kolem nás (krajina, biodiverzita). Sedmé téma s názvem „upcycling“ pak klade větší důraz na podporu kreativity v uvažování nad těmito tématy. Celá exhibice je interaktivní a nabízí aktivity jako odklápěčky, hlavolamy, hry a stavebnice, až po například dalekohled, který směřuje na ptačí krmítko v Čelakovského sadech. Výstava pracuje i s digitálními prvky jako například videoreportáží a podcasty.

Za Zachraň jídlo jsme nabídli naše vědomosti v oblasti plýtváním jídlem a přispěli tak do první tematické oblasti. Veškerá data jsou v Národním muzeu předána neotřelou a zábavnou cestou, která baví jak děti, tak i dospělé. Návštěvníci se dozví jak efektivně a beze zbytku nakupovat, skladovat, zpracovávat jídlo a jak případně pracovat s přebytky, na které už sami nestačí.

Souběžně s výstavou proběhlo v Národním muzeu také 10 lektorovaných “záchranářských přednášek”, kterých se zúčastnili žáci druhého stupně Pražských základních škol. Na nich jsme měli možnost oslovit nové, mladé záchranáře a zjistit, jak na téma nahlíží. Lektorka Veronika Mejkalová žáky provedla interaktivní prezentací zaměřenou na téma plýtvání potravinami, během kterých byla klíčová snaha o zapojení žáků do debaty. Cílem bylo zjistit jaké si žáci nesou návyky z domu, jak se v problematice orientují, jestli jim přijde důležitá a jaké nápady pro prevenci plýtvání jídlem mají.

„Semináře měly velký úspěch a věříme, že práce s touto cílovou skupinou má velký potenciál i do budoucna.“ (Veronika Mejkalová, lektorka Zachraň jídlo)

Pro velký zájem je výstava prodloužena do června tohoto roku.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru