Náš tým

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Přinášíme ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhujeme konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem, motivujeme ke změně a hledáme pro ni podporu. Naší vizí je, že Česká republika sníží mezi lety 2020 a 2030 plýtvání jídlem o polovinu. Spotřebitelé, zemědělci, prodejci a restauratéři radikálně sníží množství vyhozeného jídla a plýtvání jídlem se zároveň stane společensky nepřijatelné. Stát, města a obce budou motivovat ke konkrétním opatřením, která zajistí snížení plýtvání.

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening. Od té doby jsme udělali několik osvětových kampaní, podílíme se na výzkumných projektech a usilujeme o systémové změny. Podívejte se, co všechno už máme za sebou.

Od roku 2020 máme správní radu. Jejími členy jsou: David Hájek, Kateřina Písačková, Marie Plojharová, Iva Ulmannová a Vladimír Víšek.

🔗
Anna Strejcová

Anna Strejcová

Do týmu Zachraň jídlo jsem se přidala hned během prvního happeningu Hostina pro tisíc. Na Fakultě sociálních věd UK jsem studovala žurnalistiku a mediální studia, proto jsem se v organizaci zprvu věnovala komunikaci s novináři a PR. Nyní se zabývám řízením chodu našeho spolku, jsem v kontaktu s celým týmem a zároveň se snažím držet kormidlo tak, abychom dosáhli našich vytyčených cílů.

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

Finanční manažerka
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda jsem to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo mé hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci starám o finanční řízení.

Míša Číhalíková

Míša Číhalíková

Manažerka firemních balíčků
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Miluju dobré jídlo a to se vším, co k němu náleží. Vaření je pro mne forma každodenního odpočinku a jídlo miluji i pro jeho schopnost sbližovat. Baví mě komunikace, propojování a pocit, že to, co dělám, má smysl nejen pro mne, ale i pro celou společnost. Díky Zachraň jídlo mám šanci předat znalosti o plýtvání jídlem do firem a to hravou formou, která nenásilně mění chování lidí k lepšímu. Jsem vděčná a šťastná, že mohu přispět k navracení úcty k jídlu.

Petra Čížková

Petra Čížková

Jsme pohodlní. Nad tím, co nakupujeme, co jíme, co vyhazujeme, nechceme přemýšlet. Jenže to všechno ovlivňuje (nejen) naši planetu. Je na čase otevřít oči a něco s tou lenivostí dělat. V Zachraň jídlo můžu alespoň trochu té naší lidské pohodlnosti změnit v zájem. Zájem o to, co nakupujeme, co jíme a co vyhazujeme. V týmu jsem začala pracovat jako social media manager, teď se starám o celou komunikaci.

Veronika Mejkalová

Veronika Mejkalová

Office Manager
shop@zachranjidlo.cz

Zachraň jídlo po očku sleduji již několik let. Jsem velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapálený začátečník v oblasti udržitelnosti a ekologie. Když se mi naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za projektem stojí a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala jsem ani minutku. Přes svoji počáteční roli ve fundraisingovém týmu jsem se dostala až do centra dění, k back officu, správě eshopu a distribuci našich skvělých kuchařek.

Martina Neradová

Martina Neradová

Individuální fundraising

Jsme gurmáni, vaříme si jídla z celého světa, protože většina surovin je při troše snažení k mání. To mě baví, ráda jím… co mě ale nebaví, je fakt, že spousta často i přes půl světa dovezených potravin končí zbytečně v popelnici. Jsem přesvědčená o tom, že to můžeme dělat lépe. Jak? Společně. S lidmi, kterým to není jedno. Spolu s týmem se snažím oslovit tyto lidi, aby podpořili dobrou věc. Proto si nemůžu odpustit následující výzvu: Pokud to vidíte stejně jako já, podpořte nás.

František Marčík

František Marčík

Public Affairs Manager
frantisek.marcik@zachranjidlo.cz

Kvůli rostoucím nárokům na zemědělskou půdu nenávratně mizí tisíce kilometrů pralesů a mnoho vzácných přírodních druhů. Plýtvání potravinami devastuje půdu a mění klima v lidský neprospěch. V Zachraň jídlo mám za úkol přispět k tomu, aby restaurace a jídelny mohly v souladu se zákonem darovat hotová jídla, která by jinak přišla vniveč. Vedle zbytečného plýtvání tak pomůžeme snížit výdaje některých domácností. Pokud budeme úspěšní, budu mít o to větší radost, že tím pomůžeme lidem ve těžkých životních situací.

Katarína Vezérová

Katarína Vezérová

Asistentka pro Public Affairs
katarina.vezerova@zachranjidlo.cz

Mojou úlohou je podielať sa na zmene ohľadom plýtvania potravím a možností ich darovania. Táto téma sa pomaličky dostáva do povedomia ľudí, no sú potrebné mnohé kroky. K tejto práci som sa dostala vďaka stáži, štúdiu a svojho osobného záujmu zmeniť dnešné fungovanie spoločnosti. Mojím skutočným potešením bude, ak táto zmena nastane a nebudeme už viac vyhadzovať kvalitné potraviny. Bude to prínos nielen pre jednotlivca, ale aj pre našu planétu a ja pevne verím, že si ľudia jedlo začnu vážiť viac.

Bára Kebová

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.

David Hájek

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Dva roky jsem žila střídavě v Kalifornii. V Čechách jsem si v mezidobí našla magazín La Cucina Italiana, kde jsem mohla uplatnit další svou potřebu, a to psaní. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení