Náš tým

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Přinášíme ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhujeme konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem, motivujeme ke změně a hledáme pro ni podporu. Naší vizí je, že Česká republika sníží mezi lety 2020 a 2030 plýtvání jídlem o polovinu. Spotřebitelé, zemědělci, prodejci a restauratéři radikálně sníží množství vyhozeného jídla a plýtvání jídlem se zároveň stane společensky nepřijatelné. Stát, města a obce budou motivovat ke konkrétním opatřením, která zajistí snížení plýtvání.

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening. Od té doby jsme udělali několik osvětových kampaní, podílíme se na výzkumných projektech a usilujeme o systémové změny. Podívejte se, co všechno už máme za sebou.

Od roku 2020 máme správní radu. V roce 2022 jsou jejími členy: Zdeňka Chroustová, Kateřina Slavíková, Kateřina Písačková, Michal Kříž a Jan Šindelář.

 

🔗
Míša Číhalíková

Míša Číhalíková

Mé začátky v týmu Zachraň jídlo patřily roli propojování neziskového sektoru s tím firemním, ze kterého jsem se do oblasti nezisku přemístila. Získaná energie a pocit, že svojí prací přispívám k pozitivním společenským změnám, mne uchvátili natolik, že jsem  přijala nabízenou roli ředitelky. Mít možnost udávat směr a vést tým skvělých lidí je pro mne výzvou. Jídlo je moje celoživotní vášeň okořeněná schopností sbližovat lidi. Navracení úcty k jídlu je činnost, které se nikdy nepřejím.

Anna Strejcová

Anna Strejcová

Zakladatelka & Specialistka
anna.strejcova@zachranjidlo.cz

Do týmu Zachraň jídlo jsem se přidala hned během prvního happeningu Hostina pro tisíc. Na Fakultě sociálních věd UK jsem tehdy studovala žurnalistiku a mediální studia, proto jsem se v organizaci zprvu věnovala komunikaci s novináři a PR. Od roku 2020 jsem se stala ředitelkou, kdy jsem měla na starosti strategická rozhodnutí, vedení týmu, grantový fundraising a vystupování na veřejnosti. Od dubna 2022 se věnuji primárně zvyšování expertizy o plýtvání, public affairs a rozvoji projektu darování hotových pokrmů.

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

Finanční manažerka
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda jsem to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo mé hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci starám o finanční řízení.

Denisa Rybářová

Denisa Rybářová

Manažerka projektu Darování jídla šetří klima
denisa.rybarova@zachranjidlo.cz

Do týmu Zachraň jídlo jsem se přidala jako Projektová manažerka projektu Darování jídla šetří klima. Po pár letech v korporátní sféře je příjemná změna věnovat se tak reálnému tématu jako je darování jídla potřebným. V rámci projektu bychom rádi vytvořili jednotný metodický pokyn, který dá potenciálním dárcům jasné informace, jak mohou hotová jídla darovat charitám.

Tereza Modlová

Tereza Modlová

V Zachraň jídlo se nově starám o public relations a tvořím tak jeho komunikaci. Informovat o skvělé práci celého týmu a vzbuzovat zájem veřejnosti je náplň, která má smysl, což je pro mě důležitý faktor. K tomu miluju jídlo, a tak denně můžu tuhle lásku spojit s pomocí ostatním i celé planetě.

Eliška Sojková

Eliška Sojková

Rozebírat jídlo na sacharidy, tuky a bílkoviny jsem s nadšením začala už na gymplu. Později jsem na něj získala ucelenější pohled – to, jak ovlivňuje lidské zdraví, jaký má sociální rozměr či jakou ekologickou stopu zanechává jeho produkce a plýtvání s ním. Baví mě, že různými projekty napomáháme tomu, aby se najedli i lidé v peněžní nouzi a aby nás naše planeta zvládala uživit i do budoucna.

Bára Kebová

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.

David Hájek

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

🔗

Tým fundraisingu

🔗
Martina Neradová

Martina Neradová

Individuální fundraising
martina.neradova@zachranjidlo.cz

Jsme gurmáni, vaříme si jídla z celého světa, protože většina surovin je při troše snažení k mání. To mě baví, ráda jím… Co mě ale nebaví, je fakt, že spousta často i přes půl světa dovezených potravin končí zbytečně v popelnici. Jsem přesvědčená o tom, že to můžeme dělat lépe. Jak? Společně. S lidmi, kterým to není jedno. Spolu s týmem se snažím oslovit tyto lidi, aby podpořili dobrou věc. Proto si nemůžu odpustit následující výzvu: Pokud to vidíte stejně jako já, podpořte nás.

Veronika Mejkalová

Veronika Mejkalová

Firemní fundraiser a lektor
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Jsem velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapáleným aktivistou v oblasti udržitelnosti a neplýtvání. Když se mi naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za Zachraň jídlo stojí, a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala jsem ani minutku. Přes svoji počáteční roli ve telefundraisingovém týmu jsem se dostala až k přímému kontaktu s firmami. Pořádám lekce a workshopy, na kterých edukuji firmy a veřejnost v oblasti udržitelnosti a neplýtvání jídlem.

telefon: +420 605 442 429

Lucie Končoková

Lucie Končoková

+420 605 398 083

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení