Náš tým

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Přinášíme ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhujeme konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem, motivujeme ke změně a hledáme pro ni podporu. Naší vizí je, že Česká republika sníží mezi lety 2020 a 2030 plýtvání jídlem o polovinu. Spotřebitelé, zemědělci, prodejci a restauratéři radikálně sníží množství vyhozeného jídla a plýtvání jídlem se zároveň stane společensky nepřijatelné. Stát, města a obce budou motivovat ke konkrétním opatřením, která zajistí snížení plýtvání.

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening. Od té doby jsme udělali několik osvětových kampaní, podílíme se na výzkumných projektech a usilujeme o systémové změny. Podívejte se, co všechno už máme za sebou.

Od roku 2020 máme správní radu. Jejími členy jsou: David Hájek, Kateřina Písačková, Marie Plojharová, Iva Ulmannová a Vladimír Víšek.

🔗
Anna Strejcová

Anna Strejcová

Do týmu Zachraň jídlo jsem se přidala hned během prvního happeningu Hostina pro tisíc. Na Fakultě sociálních věd UK jsem studovala žurnalistiku a mediální studia, proto jsem se v organizaci zprvu věnovala komunikaci s novináři a PR. Nyní se zabývám řízením chodu našeho spolku, jsem v kontaktu s celým týmem a zároveň se snažím držet kormidlo tak, abychom dosáhli našich vytyčených cílů.

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

Finanční manažerka
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda jsem to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo mé hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci starám o finanční řízení.

Míša Číhalíková

Míša Číhalíková

Firemní partnerství a fundraising
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Miluji dobré jídlo se vším, co k němu náleží. Vaření je pro mne forma každodenního kreativního odpočinku a vážím si jej i pro jeho schopnost sbližovat. Baví mě komunikace, propojování a pocit, že to, co dělám, má smysl nejen pro mne, ale i pro celou společnost. Skrz svoji práci předávám znalosti o plýtvání jídlem do firem. Hledám firemní partnery a pečuji o ty, které už mám. Skrz spolupráci a podporu společně přispíváme ke změně, k navrácení úcty k jídlu. Přidejte se k nám!

Denisa Rybářová

Denisa Rybářová

Manažerka projektu Darování jídla šetří klima
denisa.rybarova@zachranjidlo.cz

Do týmu Zachraň jídlo jsem se přidala jako Projektová manažerka projektu Darování jídla šetří klima. Po pár letech v korporátní sféře je příjemná změna věnovat se tak reálnému tématu jako je darování jídla potřebným. V rámci projektu bychom rádi vytvořili jednotný metodický pokyn, který dá potenciálním dárcům jasné informace, jak mohou hotová jídla darovat charitám.

Petra Čížková

Petra Čížková

Jsme pohodlní. Nad tím, co nakupujeme, co jíme, co vyhazujeme, nechceme přemýšlet. Jenže to všechno ovlivňuje (nejen) naši planetu. V Zachraň jídlo můžu alespoň trochu té naší lidské pohodlnosti změnit v zájem. V týmu jsem začala pracovat jako social media manager, teď se starám o celou komunikaci.

Eliška Sojková

Eliška Sojková

Rozebírat jídlo na sacharidy, tuky a bílkoviny jsem s nadšením začala už na gymplu. Později jsem na něj získala ucelenější pohled – to, jak ovlivňuje lidské zdraví, jaký má sociální rozměr či jakou ekologickou stopu zanechává jeho produkce a plýtvání s ním. Baví mě, že různými projekty napomáháme tomu, aby se najedli i lidé v peněžní nouzi a aby nás naše planeta zvládala uživit i do budoucna.

Bára Kebová

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.

David Hájek

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

🔗

Tým fundraisingu

🔗
Martina Neradová

Martina Neradová

Individuální fundraising
martina.neradova@zachranjidlo.cz

Jsme gurmáni, vaříme si jídla z celého světa, protože většina surovin je při troše snažení k mání. To mě baví, ráda jím… Co mě ale nebaví, je fakt, že spousta často i přes půl světa dovezených potravin končí zbytečně v popelnici. Jsem přesvědčená o tom, že to můžeme dělat lépe. Jak? Společně. S lidmi, kterým to není jedno. Spolu s týmem se snažím oslovit tyto lidi, aby podpořili dobrou věc. Proto si nemůžu odpustit následující výzvu: Pokud to vidíte stejně jako já, podpořte nás.

Veronika Mejkalová

Veronika Mejkalová

Telefundraiser a Office Manager
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Zachraň jídlo po očku sleduji již několik let. Jsem velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapálený začátečník v oblasti udržitelnosti a ekologie. Když se mi naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za projektem stojí, a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala jsem ani minutku. Přes svoji počáteční roli ve fundraisingovém týmu jsem se dostala až do centra dění, k back officu, správě eshopu a distribuci našich skvělých kuchařek.

telefon: +420 605 442 429

Alžběta Jagošová

Alžběta Jagošová

V Zachraň jídlo jsem teprve nováčkem, ale i tak jsem ráda, že můžu přispět a pomáhat u tak zásadního tématu, jakým je plýtvání jídlem. Většina lidí si ani neuvědomuje, jak velký dopad jejich pohodlné zacházení s jídlem má. Věřím ale, že pokud se k nim dostanou správné informace, budou ochotni své návyky nejen změnit, ale i podpořit chod naší neziskovky. A o to se také jako členka fundraisingového týmu snažím.

telefon: +420 734 723 232

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení