Náš tým

...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Jsme malý tým nadšenců s velkými plány: rozhodli jsme se, že snížíme plýtvání jídlem. Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening – Hostinu pro tisíc, kde jsme pohostili 1000 lidí obědem ze surovin, které se jinak nesnědly. Od té doby jsme uspořádali několik happeningů, osvětových kampaní a začali jsme s projektem paběrkování, kdy jezdíme na pole sbírat „křivou“ zeleninu. Šíříme informace o plýtvání potravinami a propojujeme lidi, kteří to vidí stejně. Podívejte se, co všechno už máme za sebou.

Adam Podhola

Adam Podhola

Když jsem seděl na přednášce moderních světových dějin, v tu chvíli mne opravdu nenapadlo, že budu za pár let nato zachraňovat jídlo. Rychle jsem ale díky mým mimoškolním dobrovolnickým aktivitám pochopil, že na tomhle světě za mne nikdo nic neudělá a pokud budu chtít něco měnit, musím začít sám. Dokument “Z popelnice do lednice” mi otevřel oči a přinutil mne zareagovat. V Zachraň jídlo v současné chvíli navazuji nová partnerství, síťuji aktéry, mluvím na veřejnosti i v zasvěcených kruzích a snažím se hledat inspiraci pro nové projekty.

Anna Strejcová

Anna Strejcová

Manažerka, PR a media relations
anna.strejcova@zachranjidlo.cz

V Zachraň jídlo jsem úplně od začátku a momentálně tvoříme s Adamem hlavní duo. Na Fakultě sociálních věd UK jsem studovala žurnalistiku a mediální studia, a proto mám velmi blízko k médiím a PR. Mým úkolem je komunikovat s novináři, psát texty, vyhledávat příležitosti k medializaci a vymýšlet komunikační strategii, což mě baví nejvíc. Kromě toho se s Adamem staráme o chod organizace, snažíme se profesionalizovat náš tým a hledat nové příležitosti, jak růst.

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a pomáhala jim s financemi, ráda jsem to udělala. Od té doby se v organizaci starám o faktury, rozpočty, granty a administrativu. Jsem ráda, že sem mohu vnášet své zkušenosti a přispívat k rozvoji a stabilitě této milé organizace.

Inka Jurková

Inka Jurková

Upřímně – jídlo mě moc nezajímá. S rodinným heslem „Co není doma, to se nesní,“ jsme si v dětství na nějaké obžerství moc zvyknout nestihli. Za to mě vždycky hodně zajímali lidé. Všechno se vším souvisí a vyhozené jídlo na jedné straně planety ovlivňuje životy lidí v bezprostředním okolí i na opačném konci světa. Zachraň jídlo se pokouší měnit systém a to mě baví. Mým úkolem je realizovat skvělé nápady Aničky a Adama, s láskou pečovat o naše dobrovolníky a užívat si, že dělám práci, která mě naplňuje.

Zuzana Štěpničková

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Dva roky jsem žila střídavě v Kalifornii. V Čechách jsem si v mezidobí našla magazín La Cucina Italiana, kde jsem mohla uplatnit další svou potřebu, a to psaní. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.

David Hájek

David Hájek

Vzdělávání na školách
david.hajek@zachranjidlo.cz

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.

Petra Čížková

Petra Čížková

Jsme pohodlní. Nad tím, co nakupujeme, co jíme, co vyhazujeme, nechceme přemýšlet. Jenže to všechno ovlivňuje (nejen) naši planetu. Je na čase otevřít oči a něco s tou lenivostí dělat. V Zachraň jídlo můžu alespoň trochu té naší lidské pohodlnosti změnit v zájem. Zájem o to, co nakupujeme, co jíme a co vyhazujeme. V týmu jsem začala pracovat na kampani #vylizto a od té doby dělám hlavně sociální média. #zachranjidlo

Bára Kebová

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.

Míša Číhalíková

Míša Číhalíková

Manažerka firemních balíčků
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Miluju dobré jídlo a to se vším, co k němu náleží. Vaření je pro mne forma každodenního odpočinku a jídlo miluji i pro jeho schopnost sbližovat. Baví mě komunikace, propojování a pocit, že to, co dělám, má smysl nejen pro mne, ale i pro celou společnost. Díky Zachraň jídlo mám šanci předat znalosti o plýtvání jídlem do firem a to hravou formou, která nenásilně mění chování lidí k lepšímu. Jsem vděčná a šťastná, že mohu přispět k navracení úcty k jídlu.