RAJČATA NA TŘI ZPŮSOBY

V tomhle receptu vám ukážeme hned tři způsoby, jak si uchovat chuť a vůni letních rajčat, nebo jak zachránit ta, co už jsou přezrálá: klasické sugo, polosušená naložená rajčata a domácí kořeněný kečup.

První varianta je zajímavá pro milovníky kečupu: skvělá kořeněná omáčka, která chutná výtečně s grilovaným masem, ve wrapu nebo se zeleninou a mátovým jogurtem nebo jen obyčejně s párkem v rohlíku. Oživí každý pokrm a v lednici vám vydrží asi měsíc.

S další variantou se blýsknete před každou návštěvou! Polosušená rajčata konzervovaná v oleji jsou stále šťavnatá a měkká a přitom koncentrovanější v chuti díky pomalému pečení na nízkou teplotu. Servírujte je jako předkrm s pár hoblinkami parmazánu. Dotáhnete s nimi také každý salát, sendvič nebo pastu. Dbejte na to, aby vychladlá rajčátka byla v oleji zcela ponořená. Zbylý olej nevylévejte, přidejte do salátu nebo na něm opečte zeleninu.

Třetí možností je klasické sugo, základní rajčatová omáčka, kterou si vychutnáte v těstovinách, na domácí pizze nebo jako základ omáček a polévek. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě.

Naložená, pečená či rozvařená rajčata mají ještě jednu výhodu: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu než ta syrová!

 

Ingredience

Kořeněná rajčatová omáčka

oloupaná rajčata

kmín drcený

koriandr

kajenský pepř

přírodní cukr

jablečný ocet

sůl

česnek

zázvor

Rajčata nařízněte, vhoďte do vařicí vody na 1 minutu a oloupejte. Všechny ingredience pomalu vařte 1 – 1,5 hodiny.

 

 

Rajčatové sugo

cibule

česnek

kvalitní olej

oloupaná rajčata

sůl

cukr

bazalka

Pomalu vařte 1 až 3 hodiny podle požadované barvy a chuti

 

 

Polosušená rajčátka v oleji

rajčátka

kvalitní olej

sůl

oregano

Předehřejte troubu na 150°C a pečte přibližně 2 hodiny. Vychladlá plňte do sterilizovaných sklenic. Přidejte bylinky a česnek podle chuti. Rajčata musí být v oleji zcela ponořená

Další recepty: