RAJČATA NA TŘI ZPŮSOBY

V tomhle receptu vám ukážeme hned tři způsoby, jak si uchovat chuť a vůni letních rajčat, nebo jak zachránit ta, co už jsou přezrálá: klasické sugo, polosušená naložená rajčata a domácí kořeněný kečup.

První varianta je zajímavá pro milovníky kečupu: skvělá kořeněná omáčka, která chutná výtečně s grilovaným masem, ve wrapu nebo se zeleninou a mátovým jogurtem nebo jen obyčejně s párkem v rohlíku. Oživí každý pokrm a v lednici vám vydrží asi měsíc.

S další variantou se blýsknete před každou návštěvou! Polosušená rajčata konzervovaná v oleji jsou stále šťavnatá a měkká a přitom koncentrovanější v chuti díky pomalému pečení na nízkou teplotu. Servírujte je jako předkrm s pár hoblinkami parmazánu. Dotáhnete s nimi také každý salát, sendvič nebo pastu. Dbejte na to, aby vychladlá rajčátka byla v oleji zcela ponořená. Zbylý olej nevylévejte, přidejte do salátu nebo na něm opečte zeleninu.

Třetí možností je klasické sugo, základní rajčatová omáčka, kterou si vychutnáte v těstovinách, na domácí pizze nebo jako základ omáček a polévek. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě.

Naložená, pečená či rozvařená rajčata mají ještě jednu výhodu: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu – než ta syrová!

Záchranářské recepty radí, jak zužitkovat jídlo, aby se nemuselo vyhodit. Tvorba receptu byla podpořena z grantu Hlavního města Prahy „Společně proti plýtvání jídlem v Praze“.

Ingredience

Kořeněná rajčatová omáčka

oloupaná rajčata

kmín drcený

koriandr

kajenský pepř

přírodní cukr

jablečný ocet

sůl

česnek

zázvor

Rajčata nařízněte, vhoďte do vařicí vody na 1 minutu a oloupejte. Všechny ingredience pomalu vařte 1 – 1,5 hodiny.

 

 

Rajčatové sugo

cibule

česnek

kvalitní olej

oloupaná rajčata

sůl

cukr

bazalka

Pomalu vařte 1 až 3 hodiny podle požadované barvy a chuti

 

 

Polosušená rajčátka v oleji

rajčátka

kvalitní olej

sůl

oregano

Předehřejte troubu na 150°C a pečte přibližně 2 hodiny. Vychladlá plňte do sterilizovaných sklenic. Přidejte bylinky a česnek podle chuti. Rajčata musí být v oleji zcela ponořená

Další recepty: