Historie

2016

Prosinec

Setkání s dumpster diverem

Dumpster diver William Reid se s námi podělil o zážitky z doby, kdy se živil výhradně vyhozeným jídlem z kontejnerů. Během prosincové přednášky ve Studiu ALTA vyprávěl o svých zkušenostech se zachraňováním jídla z popelnic.

Listopad

Kampaň Jsem připraven vyvrcholila kulatými stoly

Jak najít způsob pro zpracování ovoce a zeleniny, které neodpovídá ideálním parametrům? Na tuto otázku jsme se snažili najít odpověď v rámci dvou kulatých stolů s odborníky. Setkání předcházely rozhovory se zemědělci, kteří nám popisovali současnou situaci v zemědělství a obchodu.

Říjen

V luxusní restauraci uvařili z vyřazených dýní

Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostaly do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvařil šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

Výstava Vynikající

Lilek s nožičkou, srostlá švestka, zakroucená okurka – celkem sedm panelů bylo k vidění na venkovní galerii Artwall od října do prosince. Autorem výstavy je německý umělec Uli Westphal, který do Prahy přivezl své fotografie „křivé“ zeleniny a ovoce.

Srpen

10 000 podpisů na stránce Jsem připraven

Podpořily nás i známé osobnosti: spisovatelka Kateřina Tučková, kuchař Martin Škoda, Trang DoTru, která provozuje blog Asijatka.cz, kulinářský odborník pan Cuketka, bloggerka Kitchenette a další.

Křivá zelenina v obchodech

Ledy se pohnuly a dva obchody – konkrétně Penny Market a Rohlik.cz zařadily „křivou“ zeleninu do svého sortimentu.

Červen

První paběrkování 2. sezóny

Poprvé v roce 2016 jsme vyjeli paběrkovat a o svém zážitku jsme informovali na Snapchatu projektu Generation What.

Start kampaně Jsem připraven

Odstartovali jsme kampaň Jsem připraven, jejímž smyslem je věnovat se problému „křivé“ zeleniny a ovoce víc do hloubky a pokusit se najít možná strukturální řešení. Zveřejnili jsme video a webovou stránku www.jsempripraven.cz s online peticí.

Duben

Obchody musí darovat jídlo

Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou obchody muset neprodejné ale poživatelné jídlo nabídnout potravinovým bankám. Týká se to výrobků vlastních značek, které mají poškozený obal, chybné označení, nebo kde chybí přesný obsah všech prvků obsahovaných ve výrobku. Dosud platilo, že je obchody musely likvidovat. Zákon bude platit od roku 2018.

Leden

Manuál pro paběrkování

Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší.

2015

Prosinec

Spolupráce na kampani Nejsem plýtvák

Stali jsme se partnerem kampaně Radiožurnálu s názvem Nejsem plýtvák, která informovala o problematice plýtvání potravinami.

Dárkové certifikáty pro paběrkování

Před Vánoci jsme spustili prodej dárkových certifikátů, díky nimž můžete přispět na projekt paběrkování. K mání je 500 kilo „křivých“ dýní za 1 000 Kč, 300 kilo kedluben za 500 Kč nebo 100 kilo mrkví v hodnotě 350 Kč.

Happening „Popletené vánočky“

Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídaly estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dvě a půl hodiny se rozdalo 360 popletených kousků. Podívejte se na video z akce.

Říjen

Výsledky první sezóny paběrkování

Během roku 2015 se nám podařilo uspořádat 18 výjezdů na pole a sebrali jsme skoro osm tun jídla, které jsme darovali potravinovým bankám. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků, aktivně jsme spolupracovali se sedmi zemědělci a dvěma potravinovými bankami.

Září

Happening Křivá polévka

Během happeningu Křivá polévka jsme zdarma rozdali 2000 porcí polévek uvařených předevšm ze zeleniny, která by zůstala na poli kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Prostřednictvím médií jsme informovali veřejnost o tom, že velká část úrody se vůbec v zemědělství nesklidí a že existují způsoby, jak ji využít.

Červen

Senioři na Praze 7 začali dostávat jídla zdarma

Díky spolupráci s radnicí Prahy 7 se podařilo dostáhnout toho, že dvě restaurace začaly darovat jídlo seniorům v potravinové nouzi. Kvůli hygienickým předpisům bohužel nemohou věnovat přebytky, ale vaří pro ně plnohodnotné obědy. Více v článku.

Rozjeli jsme projekt Paběrkování

Na polích leží nesesbírané kedlubny, saláty, ředkvičky a spousta další hodnotné zeleniny. Začínáme pro ně pravidelně jezdit s dobrovolníky a dodávkou Potravinové banky. Díky projektu Zachraň a daruj, kterému neformálně říkáme Paběrkování, se nám podaří smysluplně využít jídlo, které by se jinak zaoralo.

Květen

Spustili jsme nový web

Na svět přišly tyto nové webové stránky, které lépe odpovídají našim stále se rozrůstajícím potřebám. Máme z nich radost.

Duben

Zachraň jídlo má svou kancelář

Od dubna 2015 má Zachraň jídlo své oficiální sídlo, nacházející se ve studiu Alta naproti pražskému Výstavišti.

Únor

Budování databáze farmářů

Začali jsme vytvářet databázi kontaktů na zemědělce, kteří by nám byli ochotni poskytnou přebytky na svých polích a v sadech. V létě 2015 totiž proběhne pilotní projekt s pracovním názvem „Paběrkování“, během kterého budeme s dobrovolníky vyrážet za zemědělci a sesbírané plodiny odevzdáme potravinovým bankám.

Začali jsme spolupracovat s radnicí Prahy 7

Radnice Prahy 7 nás oslovila s tím, že shání pro seniory z místního seniorského domu přebytkové obědy z restaurací. Někteří si totiž nebyli schopni sami obědy hradit. Dali jsme dohromady několik dobrovolníků a začali restaurace na Sedmičce obcházet.

Leden

Daruj jídlo

Spolu s technologickou firmou Uber jsme zorganizovali povánoční sbírku přebytečných potravin. Díky mobilní aplikaci jsme vybrali jídlo od Pražanů, které dál putovalo do Potravinové banky Praha.

2014

Prosinec

Grantové úspěchy

Začali jsme podávat žádosti o granty na aktivity v roce 2015. Ve všech případech, kdy jsme žádali, jsme podporu dostali. Díky tomu může začít být naše činnost částečně finančně ohodnocena.

Říjen

Tisíc kilo

Happening Tisíc kilo upozornil na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat jídlo Potravinové bance, která ho dál distribuuje dětským domovům či azylovým domům. Během dvou hodin se za symbolickou cenu prodaly dvě a půl tuny nechtěné zeleniny.

Červenec

Kontaktování farmářů

V červenci jsme začali s našimi prvními výjezdy za farmáři, které jsme oslovovali ke spolupráci v rámci kampaně Tisíc kilo. Informujeme farmáře, že můžou darovat sklizené přebytky Potravinové bance.

FAO SAVE FOOD

Stáváme se součástí mezinárodní platformy Organizace pro výživu a zemědělství SAVE FOOD.

Červen

Gratias Tibi

Zachraň jídlo stálo po boku dalších 9 nominovaných na cenu Gratias Tibi za občanskou angažovanost. Do soutěže se přihlásilo více než 140 projektů.

Květen

Social Impact Award 2014

Postoupili jsme mezi 10 finalistů soutěže Social Impact Award 2014. Cenu jsme ale nakonec nezískali.

3000 fanoušků na Facebooku

Budujeme síť záchranářů na Facebooku, kde pravidelně informujeme o novinkách u nás i ve světě.

Duben

EU FUSIONS

Zachraň jídlo se stalo součástí evropského programu EU FUSIONS, který se snaží efektivně a inovativně snižovat plýtvání potravinami.

Zachraň jídlo, z.s.

Spolek Zachraň jídlo byl zapsán do evidence nestátních neziskových organizací a vyrazil na výjezdní zasedání do středních Čech, aby si navařil z unavených potravin a ustanovil výkonnou radu.

Březen

Pražský vývar

Během crowdfundingového večera na Novoměstské radnici jsme dokázali přesvědčit 160 diváků, aby nám dali svůj hlas. Díky tomu jsme získali 16 000 Kč.

Záchranařské recepty pro idnes.cz

Ve spolupráci s šéfkuchařem bistra Rybárna jsme s internetovým portálem idnes.cz natočili videa se záchranářskými recepty. Čtyři videa shlédlo více než 60 000 lidí. Dlouhodobá spolupráce s médii také informuje české spotřebitele o praktikách skladování a nakládání s jídlem.

Únor

Přednáška Plýtvání potravinami v ČR

Potravinářské úterky jsou místem setkání odborníků z různých oborů potravinářského průmyslu, státní správy, výzkumných ústavů, vysokých škol, hygieniků a veterinářů. Vystoupili jsme zde s think-tankem Glopolis na téma plýtvání potravinami v České republice. Naším cílem bylo vzbudit zájem u odborníků o provedení výzkumu plýtvání potravinami v českých domácnostech.

Leden

Pracovní skupina Potraviny pomáhají bez DPH

Stali jsme se součástí expertní skupiny Potraviny pomáhají bez DPH při organizaci Byznys pro společnost. V rámci této skupiny probírali zástupci obchodních řetězců, neziskovek, Ministerstva financí ČR a další aktéři, jak změnit dosavadní povinnost platit z darovaných potravin 15% DPH.

2013

Listopad

Národní potravinová sbírka

Spolu s 60 dobrovolníky jsme se připojili k první Národní potravinové sbírce pořádané platformou Byznys pro společnost a Českou federací potravinvových bank. Dohromady se tak
k charitám dostalo za jediný den asi 66 tun jídla.

Říjen

Přednášky o plýtvání na školách a festivalech

Podařilo se nám uspořádat přednášky pro žáky středních škol a pro diváky festivalu Alimenterre. Vystoupili jsme na pražském Mashupu a Retail Summitu, kde jsme také získali důležité kontakty

Září

Hostina pro tisíc

Nevěděli jsme, co nás čeká, a dopadlo to nad očekávání dobře. Nakrmili jsme tisíc lidí a informovali mnoho dalších.