Jak správně zmrazit jídlo

Jak to udělat, aby mražení jídla nebylo hrou na náhodu? S průvodcem serveru BBC Good Food ušetříte námahu, čas i peníze.

Top 10 zmrazovacích triků

  1. Horké jídlo nejprve nechte vychladnout a pak ho uložte do mrazáku.
  2. Nikdy nedávejte mrazit stejné jídlo dvakrát, pokud ho nebudete mezitím vařit.
  3. Plná mraznička je energicky úspornější. Vyplňte prázdný prostor třeba lahvemi s vodou.
  4. Potraviny před vložením do mrazáku pořádně zabalte, jinak se znehodnotí spálením mrazem.
  5. Mrazte tak velké porce, jaké dokážete na jedno rozmrazení sníst.
  6. Mráz bakterie nezabije. Takže pokud si nejste jisti dlouho zmrzlým jídlem, vyhoďte ho.
  7. Nemrazte staré potraviny. Cílem mražení je přeci udržet jídlo v prvotní kvalitě.
  8. Značte si uložené jídlo (třeba modré R jako syrová ryba nebo červené G jako vařený guláš) a připište i datum uložení.
  9. Nezapomeňte odmrazovat. Pokud se vytvoří silná vrstva ledu, mrazák špatně pracuje.
  10. Když mrazák nefunguje, neotvírejte ho. Potraviny by měly zůstat zmražené 24 hodin, což vám poskytne dost času situaci řešit.

Do mrazáku nepatří:

  • Syrová vajíčka ve skořápkách se kvůli obsahu vody zvětší a prasknou.
  • Vařená vajíčka budou gumová.
  • Zelenina s vysokým obsahem vody (třeba salát, okurka nebo ředkvičky) změkne.
  • Některé měkké bylinky, jako jsou pažitka, petrželka nebo bazalka, se po rozmrazení dají použít spíše do jídel, než samostatně.
  • Omáčky s vejci (např. majonéza) se rozdělí a objeví se v nich hrudky.
  • Jogurt, žervé, smetana na vaření a sýr cottage budou vodnaté.

Co mrazit můžeme:

  • Máslo a margarín se dají zamrazit až na 3 měsíce.
  • Strouhaný sýr vydrží v mrazáku až 4 měsíce a dá se použít hned po vytažení.
  • Většina chlebů, kromě specialit jako jsou například bagety, vydrží v mrazáku až čtvrt roku.
  • Mléko se dá zamrazit až na měsíc. Rozmrazte ho v ledničce a před použitím dobře protřepejte.
  • Syrové linecké těsto vydrží zmrzlé až půl roku a rozmrzne do hodiny

Vaření z mražených potravin

Pokud vaříte s mraženými potravinami, začněte na nižších teplotách, a až mražená potravina trochu povolí, teplotu zvyšte. Takto se dají vyrobit třeba:

  • Polévky, leča nebo jídla z jednoho hrnce
  • Zapékané nebo gratinované brambory a jídla s nimi
  • Tenké rybí filety, malé ryby, klobásky, burgery nebo plody moře, pokud je do teplého jídla přidáte až nakonec.

Nikdy byste neměli vařit nerozmrazené syrové drůbeží a velké kusy jiného masa.

 

Z originálu přeložily: Amálie Knotová a Eliška Klimentová
Zdroj: BBC Good Food