Zmrzlina z přebytků sezony

Zmrzlina je velmi osvěžující způsob, jak zpracovat přezrálé ovoce nebo jeho velké množství. Kombinujte různé druhy ovoce i bylinky. A pokud máte raději vodovou, vyrobte si ovocnou granitu.

Ingredience

300 g přezrálého rybízu a malin
120 g třtinového cukru
šťáva z ¼ citronu
250 ml smetany ke šlehání
pár lístků meduňky

Postup

1. Rybíz odstopkujte a ponorným mixérem nebo vidličkou rozmačkejte bobulky a maliny na hustou směs. Klidně v ní ponechte větší kousky. Pokud vám naopak vadí pecičky v rybízu, rozmačkejte ho zvlášť a přeceďte přes sítko.

2. Oslaďte a zakápněte citronovou šťávou, která podpoří nakyslou chuť rybízu.

3. Ovoce a smetanu (v kelímku) dejte do mrazáku na 2–3 hodiny zmrznout.

4. Namražené ovoce a smetanu společně rozmixujte v mixéru na smoothie nebo ponorným mixérem dohladka a na závěr přidejte lístky meduňky.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

300 g přezrálého rybízu a malin
120 g třtinového cukru
šťáva z ¼ citronu
250 ml smetany ke šlehání
pár lístků meduňky

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru