Zmrzlina je velmi osvěžující způsob, jak zpracovat přezrálé ovoce nebo jeho velké množství. Kombinujte různé druhy ovoce i bylinky. A pokud máte raději vodovou, vyrobte si ovocnou granitu.
Ingredience
300 g přezrálého rybízu a malin
120 g třtinového cukru
šťáva z ¼ citronu
250 ml smetany ke šlehání
pár lístků meduňky
Postup
1. Rybíz odstopkujte a ponorným mixérem nebo vidličkou rozmačkejte bobulky a maliny na hustou směs. Klidně v ní ponechte větší kousky. Pokud vám naopak vadí pecičky v rybízu, rozmačkejte ho zvlášť a přeceďte přes sítko.
2. Oslaďte a zakápněte citronovou šťávou, která podpoří nakyslou chuť rybízu.
3. Ovoce a smetanu (v kelímku) dejte do mrazáku na 2–3 hodiny zmrznout.
4. Namražené ovoce a smetanu společně rozmixujte v mixéru na smoothie nebo ponorným mixérem dohladka a na závěr přidejte lístky meduňky.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
300 g přezrálého rybízu a malin
120 g třtinového cukru
šťáva z ¼ citronu
250 ml smetany ke šlehání
pár lístků meduňky
Tagy
- Levné, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!