Zeleninové stir-fry s celým pórkem

Stir-fry je asijská technika rychlé přípravy zeleniny či masa. Vtip je v tom, že suroviny nakrájíte na malé kousky a v pánvi je zprudka opékáte na malém množství oleje za častého míchání. Využijete v něm i drobné lístky, nať pórku, košťál nebo stonky bylinek.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Pórek pečlivě omyjte, nakrájejte na proužky, ty podle potřeby znovu propláchněte a nechte okapat v cedníku. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál okrájejte až ke křehké středové části a vše pokrájejte na stejně velké kousky.

2.

Mrkev očistěte kartáčkem, případně oloupejte, podélně rozkrojte napůl a nasekejte na tenké, šikmé plátky.

3.

Lístky koriandru otrhejte, stonky nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky.

4.

Ve velké pánvi rozehřejte olej. Ančovičku nakrájejte nadrobno, zlehka ji opečte, přisypte česnek, chilli papričku a stonky koriandru a zprudka restujte 30 vteřin.

5.

Přidejte připravenou zeleninu a za stálého míchání ji opékejte pár minut, až zkřehne, ale stále zůstane křupavá.

6.

Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a podávejte posypané lístky koriandru.

6.

Smažte na velkém plameni. Směs pravidelně míchejte a přidejte sůl a pepř. Podávejte samotné, s vaječnými nudlemi nebo jako přílohu k masu. A nebojte se zkoušet nové kombinace, o tom přesně stir-fry je.

7.

Na talíři ještě posypte lístky koriandru a podávejte.

TIP: Stir-fry můžete dochutit také sójovou omáčkou, rybí omáčkou, rýžovým octem či worcesterskou omáčkou. Výraznější aroma získáte restováním na sezamovém oleji. Na závěr můžete nasucho opéct sezamová semínka a pokrm jimi posypat.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

250 g pórku včetně zelené části

250 g brokolice včetně košťálů

1 mrkev

1 hrst čerstvého koriandru

2 stroužky česneku

1 chilli paprička

3 lžíce řepkového oleje

2 filety ančovičky

šťáva z ¼ citronu

sůl a pepř

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

26. 10. 2020 Mrkvové kofty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení