Zeleninové stir-fry s celým pórkem

Stir-fry je asijská technika rychlé přípravy zeleniny či masa. Vtip je v tom, že suroviny nakrájíte na malé kousky a v pánvi je zprudka opékáte na malém množství oleje za častého míchání. Využijete v něm i drobné lístky, nať pórku, košťál nebo stonky bylinek.

Ingredience

250 g pórku včetně zelené části
250 g brokolice včetně košťálů
1 mrkev
1 hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce řepkového oleje
2 filety ančovičky
šťáva z ¼ citronu
sůl a pepř

Postup

1. Pórek pečlivě omyjte, nakrájejte na proužky, ty podle potřeby znovu propláchněte a nechte okapat v cedníku. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál okrájejte až ke křehké středové části a vše pokrájejte na stejně velké kousky.

2. Mrkev očistěte kartáčkem, případně oloupejte, podélně rozkrojte napůl a nasekejte na tenké, šikmé plátky.

3. Lístky koriandru otrhejte, stonky nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky.

4. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Ančovičku nakrájejte nadrobno, zlehka ji opečte, přisypte česnek, chilli papričku a stonky koriandru a zprudka restujte 30 vteřin.

5. Přidejte připravenou zeleninu a za stálého míchání ji opékejte pár minut, až zkřehne, ale stále zůstane křupavá.

6. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a podávejte posypané lístky koriandru.

7. Smažte na velkém plameni. Směs pravidelně míchejte a přidejte sůl a pepř. Podávejte samotné, s vaječnými nudlemi nebo jako přílohu k masu. A nebojte se zkoušet nové kombinace, o tom přesně stir-fry je.

8. Na talíři ještě posypte lístky koriandru a podávejte.

TIP: Stir-fry můžete dochutit také sójovou omáčkou, rybí omáčkou, rýžovým octem či worcesterskou omáčkou. Výraznější aroma získáte restováním na sezamovém oleji. Na závěr můžete nasucho opéct sezamová semínka a pokrm jimi posypat.

 

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

250 g pórku včetně zelené části
250 g brokolice včetně košťálů
1 mrkev
1 hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce řepkového oleje
2 filety ančovičky
šťáva z ¼ citronu
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru