Pokaždé bude chutnat jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, očistěte ji a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vývar vydrží 5 až 7 dní.
Ingredience
Libovolné množství:
cibule včetně suché zdravé slupky
ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
zdřevnatělé konce chřestu
tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
řapíky špenátu nebo kapusty
čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
kořínky pórku
1–2 druhy bylinek (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj)
1–2 druhy koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek)
2,5 l studené vody
2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa
Postup
1. Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru.
2. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji a čím kratší dobu vývar vaříte, tím méně energie spotřebujete.
3. Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
4. Hotový vývar sceďte a podle chuti osolte (kdybyste sůl přidali dříve, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny). Podávejte.
TIP 1: Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku.
TIP 2: Pro dlouhodobější skladování můžete vývar zmrazit třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Počká v nich na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
Libovolné množství:
cibule včetně suché zdravé slupky
ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
zdřevnatělé konce chřestu
tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
řapíky špenátu nebo kapusty
čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
kořínky pórku
1–2 druhy bylinek (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj)
1–2 druhy koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek)
2,5 l studené vody
2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.