Velký tarhoňový knedlík s cuketou, masovými kuličkami a koprovou omáčkou

Recept přímo od vítěze soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání od Delirest a jejich Stop Food Waste Day. Tu vyhrál kuchař pražské Dino Schools Jan Prušák, který vymyslel skvělou variaci na Leberknödelsuppe, vývar s velkým játrovým knedlíkem, který milují Rakušané. Teď si ho doma můžeš udělat i ty.

Ingredience

1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl

Postup

1. Z kuřecích trupů seřízneme maso a ze skeletu uděláme vývar.

2. Maso umeleme a přidáme k již připravenému mletému masu, osolíme, přidáme hrubou mouku.

3. Tvarujeme kuličky, které dáme upéct.

4. Cuketu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji.

5. Spolu s ní dáme do mísy na kostičky nakrájenou žemli, uvařenou tarhoňu a vejce, přidáme hrubou mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a sůl a vytvarujeme kulaté knedlíky.

6. Dáme na 20 minut na páru do konvektomatu.

7. Z vývaru, smetany, kopru, hladké mouky a octa uvaříme koprovou omáčku.

Tento recept pro vás připravil

Jan Prušák

Vítězný recept soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání.

Ingredience

1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru