Recept přímo od vítěze soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání od Delirest a jejich Stop Food Waste Day. Tu vyhrál kuchař pražské Dino Schools Jan Prušák, který vymyslel skvělou variaci na Leberknödelsuppe, vývar s velkým játrovým knedlíkem, který milují Rakušané. Teď si ho doma můžeš udělat i ty.
Ingredience
1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl
Postup
1. Z kuřecích trupů seřízneme maso a ze skeletu uděláme vývar.
2. Maso umeleme a přidáme k již připravenému mletému masu, osolíme, přidáme hrubou mouku.
3. Tvarujeme kuličky, které dáme upéct.
4. Cuketu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji.
5. Spolu s ní dáme do mísy na kostičky nakrájenou žemli, uvařenou tarhoňu a vejce, přidáme hrubou mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a sůl a vytvarujeme kulaté knedlíky.
6. Dáme na 20 minut na páru do konvektomatu.
7. Z vývaru, smetany, kopru, hladké mouky a octa uvaříme koprovou omáčku.
Jan Prušák
Vítězný recept soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání.
Ingredience
1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl
Tagy
- Hlavní jídlo, Slané
- Maso, Vejce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!