Pokus si doma rádi děláte ovocné či zeleninové šťávy, zbývá vám spousta vylisované dužiny. Zachraňte cenné vitaminy a vlákninu, kterou obsahuje, a upečte z ní sušenky! Hýří všemi barvami a jejich přípravu zvládnou i malé děti.
Ingredience
100 g ovesných vloček
30 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté skořice
30 g slunečnicových semínek
360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)
40 ml rostlinného oleje
Postup
1. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka.
2. Přidejte dužinu a olej a uhněťte kompaktní těsto.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
4. Z připravené hmoty odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich kuličky, skládejte je na plech a zploštěte dlaní do tvaru placiček.
5. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut dozlatova.
TIP: Slunečnicová semínka obměňte svými oblíbenými, třeba dýňovými, sezamovými nebo nasekanými ořechy. Zvyšují nutriční hodnotu sušenek a krásně v nich křupou.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
100 g ovesných vloček
30 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté skořice
30 g slunečnicových semínek
360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)
40 ml rostlinného oleje
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ovoce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!