Sušenky z dužiny po odšťavnění

Pokus si doma rádi děláte ovocné či zeleninové šťávy, zbývá vám spousta vylisované dužiny. Zachraňte cenné vitaminy a vlákninu, kterou obsahuje, a upečte z ní sušenky! Hýří všemi barvami a jejich přípravu zvládnou i malé děti.

Ingredience

100 g ovesných vloček
30 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté skořice
30 g slunečnicových semínek
360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)
40 ml rostlinného oleje

Postup

1. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka.

2. Přidejte dužinu a olej a uhněťte kompaktní těsto.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

4. Z připravené hmoty odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich kuličky, skládejte je na plech a zploštěte dlaní do tvaru placiček.

5. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut dozlatova.

TIP: Slunečnicová semínka obměňte svými oblíbenými, třeba dýňovými, sezamovými nebo nasekanými ořechy. Zvyšují nutriční hodnotu sušenek a krásně v nich křupou.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

100 g ovesných vloček
30 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté skořice
30 g slunečnicových semínek
360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)
40 ml rostlinného oleje

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru