Špagety s rajčaty a vegan parmezánem

Lehký oběd nebo večeře, do které využijete zbylou passatu či přebytky rajčat, ovadlý listový salát i tvrdý chleba? Vyzkoušejte tyhle těstoviny s vegan parmezánem. Hotové jsou do půl hodiny.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Nejprve si připravte parmezán:

Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmezán“ zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.

A jak na špagety s omáčkou?

1.

Špagety uvařte podle návodu na obalu, slijte je a nechte okapat v cedníku.

2.

Mezitím připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.

3.

V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek a restujte na středním stupni dozlatova, zhruba 2 minuty.

4.

Se sugem nebo passatou
Přidejte k cibuli a česneku, dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem a nechte pár minut probublávat. Pokud omáčka příliš houstne, přilijte trochu vody.

S čerstvými rajčaty
Nakrájejte je na kostičky, vsypte na restovanou cibuli a česnek, lehce podlijte  vodou a dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem. Zhruba 20 minut duste doměkka.

6.

Listy a natě důkladně omyjte a nasekejte nahrubo. Přidejte do omáčky a povařte ještě 2 minuty.

Omáčku servírujte na hotové špagety a posypte parmezánem.

Autor receptu: Barbora Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Parmezán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva

½ lžičky soli

½ lžičky hnědého cukru

½ lžičky vinného octa

1 lžíce olivového oleje

Špagety s omáčkou

500 g špaget

2 střední cibule

3 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

1 l rajčatové omáčky (suga nebo passaty) nebo 1 kg čerstvých rajčat

1 lžička cukru

1 lžíce vinného octa

1 lžička drceného oregana

2 hrsti ředkvičkových lístků nebo jiné listové zeleniny či natí, zvadlé listy salátu

sůl

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení