Nejprve si připravte parmezán:
Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmezán“ zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.
A jak na špagety s omáčkou?
1.
Špagety uvařte podle návodu na obalu, slijte je a nechte okapat v cedníku.
2.
Mezitím připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
3.
V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek a restujte na středním stupni dozlatova, zhruba 2 minuty.
4.
Se sugem nebo passatou
Přidejte k cibuli a česneku, dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem a nechte pár minut probublávat. Pokud omáčka příliš houstne, přilijte trochu vody.
S čerstvými rajčaty
Nakrájejte je na kostičky, vsypte na restovanou cibuli a česnek, lehce podlijte vodou a dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem. Zhruba 20 minut duste doměkka.
6.
Listy a natě důkladně omyjte a nasekejte nahrubo. Přidejte do omáčky a povařte ještě 2 minuty.
Omáčku servírujte na hotové špagety a posypte parmezánem.