Špagety s rajčaty a vegan parmezánem

Lehký oběd nebo večeře, do které využijete zbylou passatu či přebytky rajčat, ovadlý listový salát i tvrdý chleba? Vyzkoušejte tyhle těstoviny s vegan parmezánem. Hotové jsou do půl hodiny.

Ingredience

Parmezán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Špagety s omáčkou
500 g špaget
2 střední cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 l rajčatové omáčky (suga nebo passaty) nebo 1 kg čerstvých rajčat
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžička drceného oregana
2 hrsti ředkvičkových lístků nebo jiné listové zeleniny či natí, zvadlé listy salátu
sůl

Postup

Nejprve si připravte parmezán:

Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmezán“ zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.

A jak na špagety s omáčkou?

1. Špagety uvařte podle návodu na obalu, slijte je a nechte okapat v cedníku.

2. Mezitím připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.

3. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek a restujte na středním stupni dozlatova, zhruba 2 minuty.

4. Se sugem nebo passatou
Přidejte k cibuli a česneku, dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem a nechte pár minut probublávat. Pokud omáčka příliš houstne, přilijte trochu vody.

S čerstvými rajčaty
Nakrájejte je na kostičky, vsypte na restovanou cibuli a česnek, lehce podlijte  vodou a dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem. Zhruba 20 minut duste doměkka.

6. Listy a natě důkladně omyjte a nasekejte nahrubo. Přidejte do omáčky a povařte ještě 2 minuty.

Omáčku servírujte na hotové špagety a posypte parmezánem.

Tento recept pro vás připravila

Barbora Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Parmezán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Špagety s omáčkou
500 g špaget
2 střední cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 l rajčatové omáčky (suga nebo passaty) nebo 1 kg čerstvých rajčat
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžička drceného oregana
2 hrsti ředkvičkových lístků nebo jiné listové zeleniny či natí, zvadlé listy salátu
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru