Lehký oběd nebo večeře, do které využijete zbylou passatu či přebytky rajčat, ovadlý listový salát i tvrdý chleba? Vyzkoušejte tyhle těstoviny s vegan parmezánem. Hotové jsou do půl hodiny.
Ingredience
Parmezán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Špagety s omáčkou
500 g špaget
2 střední cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 l rajčatové omáčky (suga nebo passaty) nebo 1 kg čerstvých rajčat
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžička drceného oregana
2 hrsti ředkvičkových lístků nebo jiné listové zeleniny či natí, zvadlé listy salátu
sůl
Postup
Nejprve si připravte parmezán:
Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmezán“ zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.
A jak na špagety s omáčkou?
1. Špagety uvařte podle návodu na obalu, slijte je a nechte okapat v cedníku.
2. Mezitím připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
3. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek a restujte na středním stupni dozlatova, zhruba 2 minuty.
4. Se sugem nebo passatou
Přidejte k cibuli a česneku, dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem a nechte pár minut probublávat. Pokud omáčka příliš houstne, přilijte trochu vody.
S čerstvými rajčaty
Nakrájejte je na kostičky, vsypte na restovanou cibuli a česnek, lehce podlijte vodou a dochuťte cukrem, solí, octem a oreganem. Zhruba 20 minut duste doměkka.
6. Listy a natě důkladně omyjte a nasekejte nahrubo. Přidejte do omáčky a povařte ještě 2 minuty.
Omáčku servírujte na hotové špagety a posypte parmezánem.
Barbora Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
Parmezán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Špagety s omáčkou
500 g špaget
2 střední cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 l rajčatové omáčky (suga nebo passaty) nebo 1 kg čerstvých rajčat
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžička drceného oregana
2 hrsti ředkvičkových lístků nebo jiné listové zeleniny či natí, zvadlé listy salátu
sůl
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Pečivo, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!