Smažený jablečný štrúdl v tortille

Lehce pomačkaná nebo spadaná jablka si ještě mohou užít svůj okamžik slávy a štrúdl skýtá perfektní příležitost. Zabalení náplně do tortilly je vtipné, jednoduché a rychlé a vyřešíte tím i problém, co se zbylými plackami druhý den.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky.

2.

Na náplň svařte nejdříve oba cukry, škrob, citronovou šťávu, vodu a sůl do zhoustnutí, trvá to pár minut.

3.

Přidejte jablka, promíchejte a vařte doměkka, přibližně 10 minut. Nechte vychladnout.

4.

Do středu tortilly dejte čtvrtinu jablečné náplně, srolujte a konce stočte nebo tortillu složte jako kapsu. Pokud jsou tortilly příliš tvrdé, opečte je nasucho z obou stran na pánvi nebo 1 minutu v mikrovlnce.

5.

V hrnci rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje. Smažením ve velkém množství ho potraviny tolik nenasáknou. Do horkého oleje (tvoří bublinky, když do něj ponoříte špejli) opatrně vkládejte tortilly tak, aby se nepřekrývaly a zůstalo mezi nimi místo. Osmažte je ze všech stran dozlatova, 2–3 minuty z každé by mělo stačit.

6.

Osmažené tortilly vytáhněte děrovanou naběračkou a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk.

7.

Moučkový cukr promíchejte se skořicí a ještě teplé tortilly v něm ze všech stran obalte. Ihned podávejte.

TIP: Ovocnou náplň obměňujte podle sezony – hodí se jahody, meruňky, borůvky, švestky, hrušky.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

4 menší tortilly

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička mleté skořice

kvalitní rostlinný olej na smažení

Náplň

2 jablka

50 g krupicového cukru

¼ sáčku vanilkového cukru

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžíce citronové šťávy

50 ml vody

špetka soli

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení