Sirupy z letního ovoce

Ledové limonády těch nejrůznějším příchutí si můžete připravit i doma. Stačí z úrody ovoce udělat sirupy. Využijete do nich třeba zbytky ovocného salátu, který už druhý den nikdo nechce jíst. My zpracovali jahody.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Jahody umyjte a i se stopkami nakrájejte na menší kousky.

2.

Ve větší míse je smíchejte s cukrem a nechte za pokojové teploty hodinu odstát.

3.

Směs přendejte do hrnce a povařte 15 až 20 minut. Přidejte kyselinu citronovou a nechte ještě dvě minuty probublat.

4.

Vše přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté, sterilizované sklenice. Sirup vám v lednici vydrží jeden až dva měsíce.

Tip:
Využít můžete jakékoliv letní ovoce, a dokonce i zbytky ovocného salátu, který už nikdo nechce.
Dužinu zbylou v sítku nevyhazujte, ale použijte ji jako marmeládu nebo džem.

Autor receptu: Barbora Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 kg jahod, jiného ovoce nebo zbytku ovocného salátu

0,5 kg cukru

10 g kyseliny citronové

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení