Pečený květák s čočkou a čerstvým koriandrem

Všichni jsme zvyklí jíst růžičky květáku v polévce nebo obalené ve strouhance. Přitom košťál a listy jsou nejen jedlé, ale také velmi výživné a chutné. Pokud jste květák ještě nepekli, jeho chuť si zamilujete. A exotické koření, čočka a bylinky jeho chuť jen podtrhnou.

Ingredience

1 větší květák včetně košťálu a listů
100 ml rostlinného nebo olivového oleje
1 lžíce kari koření
¼ lžičky kurkumy
4 červené cibule
200 g černé čočky
1 lžíce sušeného koriandru
¼ lžičky drceného kmínu
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst hladkolisté petržele
sůl a pepř

Postup

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Květák rozeberte na růžičky. Pěkný košťál včetně listů rozkrájejte na stejně velké kousky, rozložte vše do pekáče, zakápněte 2 lžícemi oleje a pečte do zhnědnutí. Promíchejte s trochou kari koření a kurkumou, aby květák získal zlatavou barvu.

2. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Postupně je osmažte v rozehřátém oleji (zhruba 3 lžíce oleje na jednu dávku cibule) na středním stupni, až cibule začne karamelizovat.

3. Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu akorát na skus.

4. V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, ztlumte teplotu na střední a opékejte koření zhruba 30–60 vteřin, až se rozvoní. Stonky koriandru nasekejte nadrobno a restujte ho s kořením doměkka, stačí pár vteřin.

5. Koření promíchejte s karamelizovanou cibulí, čočkou a pečeným květákem. Pár lístků koriandru si nechte na ozdobu a zbylý koriandr a petrželku nasekejte nadrobno. Promíchejte, osolte, opepřete a ozdobte koriandrem.

TIP: Listy květáku lze zpracovávat podobně jako listy kapusty, vykrojte z nich tuhé středy. Salát podávejte teplý i studený.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 větší květák včetně košťálu a listů
100 ml rostlinného nebo olivového oleje
1 lžíce kari koření
¼ lžičky kurkumy
4 červené cibule
200 g černé čočky
1 lžíce sušeného koriandru
¼ lžičky drceného kmínu
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst hladkolisté petržele
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru