Pečený květák s čočkou a čerstvým koriandrem

Všichni jsme zvyklí jíst růžičky květáku v polévce nebo obalené ve strouhance. Přitom košťál a listy jsou nejen jedlé, ale také velmi výživné a chutné. Pokud jste květák ještě nepekli, jeho chuť si zamilujete. A exotické koření, čočka a bylinky jeho chuť jen podtrhnou.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Troubu předehřejte na 220 °C. Květák rozeberte na růžičky. Pěkný košťál včetně listů rozkrájejte na stejně velké kousky, rozložte vše do pekáče, zakápněte 2 lžícemi oleje a pečte do zhnědnutí. Promíchejte s trochou kari koření a kurkumou, aby květák získal zlatavou barvu.

2.

Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Postupně je osmažte v rozehřátém oleji (zhruba 3 lžíce oleje na jednu dávku cibule) na středním stupni, až cibule začne karamelizovat.

3.

Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu akorát na skus.

4.

V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, ztlumte teplotu na střední a opékejte koření zhruba 30–60 vteřin, až se rozvoní. Stonky koriandru nasekejte nadrobno a restujte ho s kořením doměkka, stačí pár vteřin.

5.

Koření promíchejte s karamelizovanou cibulí, čočkou a pečeným květákem. Pár lístků koriandru si nechte na ozdobu a zbylý koriandr a petrželku nasekejte nadrobno. Promíchejte, osolte, opepřete a ozdobte koriandrem.

TIP: Listy květáku lze zpracovávat podobně jako listy kapusty, vykrojte z nich tuhé středy. Salát podávejte teplý i studený.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Video: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 větší květák včetně košťálu a listů

100 ml rostlinného nebo olivového oleje

1 lžíce kari koření

¼ lžičky kurkumy

4 červené cibule

200 g černé čočky

1 lžíce sušeného koriandru

¼ lžičky drceného kmínu

1 hrst čerstvého koriandru

1 hrst hladkolisté petržele

sůl a pepř

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení