Pečený květák s čočkou a čerstvým koriandrem

Všichni jsme zvyklí jíst růžičky květáku v polévce nebo obalené ve strouhance. Přitom košťál a listy jsou nejen jedlé, ale také velmi výživné a chutné. Pokud jste květák ještě nepekli, jeho chuť si zamilujete. A exotické koření, čočka a bylinky jeho chuť jen podtrhnou.

Ingredience

1 větší květák včetně košťálu a listů
100 ml rostlinného nebo olivového oleje
1 lžíce kari koření
¼ lžičky kurkumy
4 červené cibule
200 g černé čočky
1 lžíce sušeného koriandru
¼ lžičky drceného kmínu
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst hladkolisté petržele
sůl a pepř

Postup

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Květák rozeberte na růžičky. Pěkný košťál včetně listů rozkrájejte na stejně velké kousky, rozložte vše do pekáče, zakápněte 2 lžícemi oleje a pečte do zhnědnutí. Promíchejte s trochou kari koření a kurkumou, aby květák získal zlatavou barvu.

2. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Postupně je osmažte v rozehřátém oleji (zhruba 3 lžíce oleje na jednu dávku cibule) na středním stupni, až cibule začne karamelizovat.

3. Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu akorát na skus.

4. V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, ztlumte teplotu na střední a opékejte koření zhruba 30–60 vteřin, až se rozvoní. Stonky koriandru nasekejte nadrobno a restujte ho s kořením doměkka, stačí pár vteřin.

5. Koření promíchejte s karamelizovanou cibulí, čočkou a pečeným květákem. Pár lístků koriandru si nechte na ozdobu a zbylý koriandr a petrželku nasekejte nadrobno. Promíchejte, osolte, opepřete a ozdobte koriandrem.

TIP: Listy květáku lze zpracovávat podobně jako listy kapusty, vykrojte z nich tuhé středy. Salát podávejte teplý i studený.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 větší květák včetně košťálu a listů
100 ml rostlinného nebo olivového oleje
1 lžíce kari koření
¼ lžičky kurkumy
4 červené cibule
200 g černé čočky
1 lžíce sušeného koriandru
¼ lžičky drceného kmínu
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst hladkolisté petržele
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru