Co se zbylým kuřetem? Máme pro vás jednoduchou dobrotu, která nezabere hodiny u plotny a využijete na ní jen jeden hrnec. Žádné nádobí navíc! Většinu ingrediencí navíc budete mít běžně doma a můžete je jednoduše měnit podle chuti.
Ingredience
2 lžíce řepkového oleje
2 vejce
3 stroužky česneku
300 ml kuřecího vývaru vývaru
130 g mrkve
300 g zbylého pečeného kuřecího masa (nebo 450 g čerstvého kuřecího masa)
270 g jasmínové rýže
70 g mraženého hrášku
4 lžíce tamari sojové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
4 lžíce Hellmann’s majonézy
2 lžíce Sriracha omáčky
1 jarní cibulka
1 lžička sezamového semínka
Postup
1. Na lžíci oleje vlijte rozmíchaná vejce a za stálého míchání je usmažte. Dejte stranou.
2. Přidejte zbylý olej, prolisovaný česnek a minutu restujte. Vlijte malé množství vývaru a plochou vařečkou seškrábněte případně připečeninky ze dna.
3. Přidejte zbylý vývar, na kostičky pokrájenou mrkev a rýži. Pokud používáte čerstvé maso, přidejte ho pokrájené na kostky v tomto kroku. Lehce osolte a opepřete. Tekutina by měla suroviny přesahovat o 2 cm. Přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte asi 15 minut.
4. Přidejte sojovou omáčku, sezamový olej, případně natrhané pečené kuřecí maso a dobře promíchejte. Poté vmíchejte rozmražený hrášek a nakonec umíchaná vejce. Nechte vše chvíli odpočinout pod poklicí.
5. Smíchejte Hellmann’s majonézu se srirachou.
6. Rýži servírujte posypanou jarní cibulkou, na sucho na pánvi opraženým sezamovým semínkem a zakápněte pikantní majonézou.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
2 lžíce řepkového oleje
2 vejce
3 stroužky česneku
300 ml kuřecího vývaru vývaru
130 g mrkve
300 g zbylého pečeného kuřecího masa (nebo 450 g čerstvého kuřecího masa)
270 g jasmínové rýže
70 g mraženého hrášku
4 lžíce tamari sojové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
4 lžíce Hellmann’s majonézy
2 lžíce Sriracha omáčky
1 jarní cibulka
1 lžička sezamového semínka
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané
- Maso, Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.