Italská rajčatová polévka z chleba

Máte doma starší pečivo? A věděli jste, že se skvěle hodí na zahušťování polévek? Vyzkoušejte tuhle italskou z čerstvých rajčat – provoněná česnekem a oreganem vás v chladných měsících krásně zahřeje.

Ingredience

1,5 kg rajčat
3 větší cibule
6 stroužků česneku
1 a 1/2 hrnku horké vody nebo vývaru
1 a 1/2 hrnku starého pečiva
4 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
2 bobkové listy
sůl a pepř
strouhaný parmezán a čerstvá bazalka na ozdu

Postup

1. Z rajčat odstraňte stopky a slupky nařízněte ze spodní strany do kříže. Velký hrnec naplňte asi ze 2/3 vodou a přiveďte ji k varu. Mezitím si naplňte druhý hrnec nebo velkou mísu studenou vodou.

2. Rajčata povařte cca 30 vteřin a ihned přendejte pomocí děrované naběračky nebo sítka do studené vody. Nechte mírně zchladnout a oloupejte. Slupky nevyhazujte, schovejte si je spolu s dalšími odřezky na vývar.

3. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném oleji dozlatova. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte ještě pár minut.

4. Z rajčat vyřízněte zelenou část pod stonkem a pomocí rukou je rozmačkejte přímo do hrnce. Přidejte oregano a bobkový list, přikryjte pokličkou a za občasného míchání duste na mírném plameni asi 15 minut.

5. Mezitím namočte staré pečivo do studené vody. Větší kusy můžete podélně rozříznout, aby se voda lépe vstřebala. Až pečivo nasákne, vymačkejte vodu, rozdrobte ho na malé kousky a přidejte do hrnce.

6. Přilijte horkou vodu nebo vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte za občasného míchání dalších 15 minut. K míchání použijte metličku, aby se suroviny lépe propojily.

7. Hotovou polévku zakryjte pokličkou a nechte ještě alespoň půl hodiny až hodinu odpočinout. Pokud máte radši krémovější konzistenci, můžete ji lehce rozmixovat tyčovým mixérem.

8. Podávejte se strouhaným parmazánem, čerstvou bazalkou a kapkou olivového oleje.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

1,5 kg rajčat
3 větší cibule
6 stroužků česneku
1 a 1/2 hrnku horké vody nebo vývaru
1 a 1/2 hrnku starého pečiva
4 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
2 bobkové listy
sůl a pepř
strouhaný parmezán a čerstvá bazalka na ozdu

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru