Vývar z odřezků a jiné zeleniny

Pokaždé bude chutnat jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, očistěte ji a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vývar vydrží 5 až 7 dní.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru.

2.

Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji a čím kratší dobu vývar vaříte, tím méně energie spotřebujete.

3.

Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.

4.

Hotový vývar sceďte a podle chuti osolte (kdybyste sůl přidali dříve, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny). Podávejte.

TIP 1: Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku.

TIP 2: Pro dlouhodobější skladování můžete vývar zmrazit třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Počká v nich na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

Libovolné množství:

cibule včetně suché zdravé slupky

ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny

zdřevnatělé konce chřestu

tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí

řapíky špenátu nebo kapusty

čisté slupky z mrkve, petržele, celeru

kořínky pórku

1–2 druhy bylinek (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj)

1–2 druhy koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek)

2,5 l studené vody

2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa

Oběd v nouzi

Díky vám dostaneme nevydané obědy z jídelen k seniorům, samoživitelům a dalším lidem v nouzi. Podpořte sbírku Oběd v nouzi.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení