1.
Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru.
2.
Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji a čím kratší dobu vývar vaříte, tím méně energie spotřebujete.
3.
Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
4.
Hotový vývar sceďte a podle chuti osolte (kdybyste sůl přidali dříve, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny). Podávejte.
TIP 1: Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku.
TIP 2: Pro dlouhodobější skladování můžete vývar zmrazit třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Počká v nich na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.