fbpx

Vývar ze zeleninových odřezků

Pracujete-li se zeleninou, určitě jen tak vyhodíte spoustu zeleninových odřezků. Zvlášť kvalitní farmářská chemicky neošetřená zelenina si zaslouží zpracovat do posledního lístku. Zkuste proto opravdu dobře očištěné zbytky uchovat v lednici v uzavíratelné dóze a po pár dnech z nich udělat vývar. Je zdravý, pozvedne každý pokrm o úroveň výš a je skoro zadarmo.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Pro intenzivnější chuť vývaru můžeme kusy zeleniny opéct v troubě nebo jen na lžíci oleje přímo v hrnci. Rozpůlená cibule, kterou i se suchou čistou slupkou opečete na řezu do tmava v hrnci, přidá vývaru intenzivní až masovou chuť.

2.

Odkrojky zeleniny zalijeme vodou a přivedeme k varu. Čím menší kusy zeleniny, tím rychleji přejdou minerály a živiny do vody. Vaříme proto přibližně půl hodiny.

3.

Máte-li v lednici otevřené zvětralé víno nebo vinný ocet, přidejte ho trochu až před koncem vaření, přidá jinak sladkému vývaru příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.

4.

Zchladlý vývar vydrží v lednici tři dny, ale můžete ho také zmrazit. Trpělivě pak bude čekat na svůj okamžik, kdy doladí chuť třeba italského risotta.

5.

Sůl do vývaru nepřidáváme vůbec, případně trochu až ke konci, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny. Chuťově by se tak vývar ochudil.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

bubáci i stonky z rajčat

zdřevnatělé konce chřestu

tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí

slupky z mrkve, petržele, celeru

suchá zdravá slupka cibule (dodá barvu)

stonky z petržele, medvědího česneku

kořínky pórku

ovadlé, ale zdravé kusy jakékoliv zeleniny

zvětralé víno

DALŠÍ INGREDIENCE:
kořenová zelenina, cibule, česnek, zázvor, olej, vinný ocet, bylinky, koření (bobkový list, tymián, nové koření, pepř, badyán)

Skladování je základ

Vyndejte banány z lednice a schovejte brambory. Prodloužíte tím trvanlivost potravin.

více

Zkus i jiné recepty