Kořeněný kečup z rajčat

Skvělá kořeněná omáčka, která chutná výtečně s grilovaným masem, ve wrapu, se zeleninou a mátovým jogurtem nebo jen obyčejně s párkem v rohlíku. Oživí každý pokrm a v lednici vám vydrží asi měsíc.

Ingredience

oloupaná rajčata
kmín drcený
koriandr
kajenský pepř
přírodní cukr
jablečný ocet
sůl
česnek
zázvor

Postup

Jak zpracovat přebytek rajčat a zachránit i ta přezrálá? Kečup je jasná volba. S naším receptem omezíte plýtvání a navíc jsou rozvařená rajčata velmi prospěšná. Mají jednu výhodu oproti syrovým: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu!

1. Nakrojte slupku rajčat do křížku a dejte je spařit na 1 minutu do vařicí vody.

2. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3. Směs zahřívejte na pánvi. Přidejte jablečný ocet, cukr, rozdrcený česnek a čerstvý zázvor.

4. Přidejte koření (kajenský pepř, kmín, koriandr a sůl) a promíchejte.

5. Směs vařte 1 – 1,5 hodiny.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

oloupaná rajčata
kmín drcený
koriandr
kajenský pepř
přírodní cukr
jablečný ocet
sůl
česnek
zázvor

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru