Pusinky z cizrnového láku

Lák z cizrny je učiněný poklad! Tzv. aquafaba jde totiž vyšlehat do sněhu a vy tak můžete zpracovat nálev, který jinak vyhazujete. Chuťový rozdíl pusinek nikdo nepozná, vsadíte se?

Ingredience

nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence

Postup

1. Troubu předehřejte na 120°C a plech vyložte pečicím papírem.

2. Nálev z cizrny (neboli aquafabu) slijte do čisté mísy a vysokou rychlostí šlehejte asi 5 minut.

3. Postupně začněte zašlehávat moučkový cukr – lžíci po lžíci. Jakmile je cukr rozpuštěný, zašlehejte do krému lžičku vinného kamene a vanilkovou esenci.

4. Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky.

5. Směsí naplňte sáček a vytvořte na plechu malá hnízda o průměru 10 cm.

6. Pečte asi 2 hodiny v závislosti na velikosti hnízd. Průběžně je kontrolujte, aby příliš nezhnědla. Troubu vypněte a s otevřenými dvířky nechte pusinky uvnitř dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby by pusinky měly být lehké a suché.

*Na jeden litr aquafaby připadá přibližně 8 lžic cukru.

Tip: Fungovat bude i voda, ve které se vařila cizrna. Doporučujeme cizrnu vařit v malém množství vody, aby koncentrace aquafaby byla co nejvyšší. Po vychladnutí vody ji použijte na výrobu pusinek.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru