Lák z cizrny je učiněný poklad! Tzv. aquafaba jde totiž vyšlehat do sněhu a vy tak můžete zpracovat nálev, který jinak vyhazujete. Chuťový rozdíl pusinek nikdo nepozná, vsadíte se?
Ingredience
nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence
Postup
1. Troubu předehřejte na 120°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. Nálev z cizrny (neboli aquafabu) slijte do čisté mísy a vysokou rychlostí šlehejte asi 5 minut.
3. Postupně začněte zašlehávat moučkový cukr – lžíci po lžíci. Jakmile je cukr rozpuštěný, zašlehejte do krému lžičku vinného kamene a vanilkovou esenci.
4. Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky.
5. Směsí naplňte sáček a vytvořte na plechu malá hnízda o průměru 10 cm.
6. Pečte asi 2 hodiny v závislosti na velikosti hnízd. Průběžně je kontrolujte, aby příliš nezhnědla. Troubu vypněte a s otevřenými dvířky nechte pusinky uvnitř dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby by pusinky měly být lehké a suché.
*Na jeden litr aquafaby připadá přibližně 8 lžic cukru.
Tip: Fungovat bude i voda, ve které se vařila cizrna. Doporučujeme cizrnu vařit v malém množství vody, aby koncentrace aquafaby byla co nejvyšší. Po vychladnutí vody ji použijte na výrobu pusinek.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!