Pusinky z cizrnového láku

Lák z cizrny je učiněný poklad! Tzv. aquafaba jde totiž vyšlehat do sněhu a vy tak můžete zpracovat nálev, který jinak vyhazujete. Chuťový rozdíl pusinek nikdo nepozná, vsadíte se?
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Troubu předehřejte na 120°C a plech vyložte pečicím papírem.

2.

Nálev z cizrny (neboli aquafabu) slijte do čisté mísy a vysokou rychlostí šlehejte asi 5 minut.

3.

Postupně začněte zašlehávat moučkový cukr – lžíci po lžíci. Jakmile je cukr rozpuštěný, zašlehejte do krému lžičku vinného kamene a vanilkovou esenci.

4.

Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky.

5.

Směsí naplňte sáček a vytvořte na plechu malá hnízda o průměru 10 cm.

6.

Pečte asi 2 hodiny v závislosti na velikosti hnízd. Průběžně je kontrolujte, aby příliš nezhnědla. Troubu vypněte a s otevřenými dvířky nechte pusinky uvnitř dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby by pusinky měly být lehké a suché.

*Na jeden litr aquafaby připadá přibližně 8 lžic cukru.

Tip:

Fungovat bude i voda, ve které se vařila cizrna. Doporučujeme cizrnu vařit v malém množství vody, aby koncentrace aquafaby byla co nejvyšší. Po vychladnutí vody ji použijte na výrobu pusinek.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto a video: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení