Italská, hustá a zeleninová – taková je oblíbená polévka minestrone. Se sezónní zeleninou chutná báječně a uvařit ji zvládnou i úplní začátečníci.
Ingredience
cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení
Postup
1. Zeleninu nakrájejte na libovolně velké kousky.
2. Na troše oleje opečte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte brambory a ještě chvíli opékejte.
3. Do tohoto základu postupně přidávejte zeleninu od té tvrdší, kořenové, až po měkkou. Například cuketu vhoďte až těsně před koncem.
4. Přidejte rajčatový protlak a naposledy krátce restujte.
5. Směs zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte 10 až 15 minut.
6. Na talíře rozdělujte polévku spolu s luštěninou nebo těstovinami a ozdobte parmezánem, bazalkou nebo chlebovými krutony.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Obědovka
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.