Polévka Minestrone

Italská, hustá a zeleninová – taková je oblíbená polévka minestrone. Se sezónní zeleninou chutná báječně a uvařit ji zvládnou i úplní začátečníci.

Ingredience

cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení

Postup

1. Zeleninu nakrájejte na libovolně velké kousky.

2. Na troše oleje opečte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte brambory a ještě chvíli opékejte.

3. Do tohoto základu postupně přidávejte zeleninu od té tvrdší, kořenové, až po měkkou. Například cuketu vhoďte až těsně před koncem.

4. Přidejte rajčatový protlak a naposledy krátce restujte.

5. Směs zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte 10 až 15 minut.

6. Na talíře rozdělujte polévku spolu s luštěninou nebo těstovinami a ozdobte parmezánem, bazalkou nebo chlebovými krutony.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru