Italská, hustá a zeleninová – taková je oblíbená polévka minestrone. Se sezónní zeleninou chutná báječně a uvařit ji zvládnou i úplní začátečníci.
Ingredience
cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení
Postup
1. Zeleninu nakrájejte na libovolně velké kousky.
2. Na troše oleje opečte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte brambory a ještě chvíli opékejte.
3. Do tohoto základu postupně přidávejte zeleninu od té tvrdší, kořenové, až po měkkou. Například cuketu vhoďte až těsně před koncem.
4. Přidejte rajčatový protlak a naposledy krátce restujte.
5. Směs zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte 10 až 15 minut.
6. Na talíře rozdělujte polévku spolu s luštěninou nebo těstovinami a ozdobte parmezánem, bazalkou nebo chlebovými krutony.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
cibule
česnek
mrkev
řapíkatý celer
brambory
sezónní zelenina
(cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel a další)
1 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
olivový olej
parmezán, čerstvá bazalka, pesto nebo krutony na ozdobení
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!