Podzimní kuskus

Třetí týmový recept je od naší skvělé ředitelky Míši. V tomto zahřívacím jídle zužitkujete veškeré zbytky či nadbytky zeleniny. V závěrečné fázi pak upotřebíte zbytky bylinek. Je to jednoduchý záchranářský recept, který vám pomůže vyluxovat lednici od zbytků a ještě si skvěle pochutnáte.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1. Troubu předehřejte na 190 °C.

2. Zeleninu omyjte, kde je to nutné oloupejte a nakrájejte na menší kousky cca 2 x 2 cm.

3. Rozprostřete vše na velký plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dejte péct.

4. V průběhu pečení zeleninu obracejte, pečte 40 minut. Zeleniny by mělo být tolik, aby zaplnila celý plech, ale ne zas tolik, aby byla příliš přes sebe. Špatně by se pak propekla.

5. Asi 15 minut před dokončením pečení dejte kuskus, jednu lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli, špetku pepře a lžičku skořice do velké žáruvzdorné mísy, přelijte vroucím vývarem nebo vodou, vsypte rozinky, přikryjte pokličkou a nechte kuskus bobtnat.

6. Odklopte, přidejte máslo a vidličkou kuskus jemně načechrejte tím, že budete jemně oddělovat zrnka od sebe. Výsledkem bude sypký kuskus, akorát na skus. Pokud by byl tvrdý, můžete stále dolít trochu vařící vody a nechat jej opět ještě odpočívat. Správný kuskus by měl být ale sypký, nikoli kašovitý.

7. Před podáváním hotový kuskus promíchejte s nasekanými bylinkami, které vám zrovna zbývají a promíchejte s grilovanou zeleninou.

8. Na ozdobení můžete dát na vrch lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany a ihned podávejte. Pokrm je dobrý teplý i studený.

9. Do pokrmu můžete v závěru zamíchat i zbylé maso po grilovačce nebo zbylou luštěninu. V arábii se často vkládá vařená okapaná cizrna.

Autor receptu: Michaela Číhalíková

Foto: Štěpán Lohr
Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

Na 4 porce:

170 g kuskusu

260 ml vroucího vývaru / vody

hrst bylinek (petrželka / koriandr / bazalka / pažitka)

5 lžic olivového oleje

20 g másla

sůl, pepř

zelenina: cuketa / lilek / paprika / pastinák / petržel / mrkev / dýně / cibule / česnek

hrst rozinek / jiného sušeného ovoce

zbylý jogurt / zakysaná smetana (nemusí být)

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení