Chutney, nebo také čatní, je skvělý způsob, jak zužitkovat letní ovoce a zeleninu. Zkuste náš recept, který neobsahuje žádné želírovací přísady. Pikantní meruňkové chutney s chili a zázvorem ozvláštní letní grilování a zahřeje i v zimě.
Ingredience
500 g meruněk
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
½ lžičky nakrájených papriček jalapeño (podle chuti)
½ lžičky mletého kajenského pepře (podle chuti)
1 lžička hořčičných semínek
125 ml jablečného octa
125 g krupicového cukru
70 g rozinek
Postup
1. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
2. V hrnci rozpalte olej a orestujte cibuli, česnek, zázvor a zbylé koření dozlatova. Přidejte meruňky a za občasného míchání duste zhruba 30 minut, až se ovoce rozvaří. Pokud se směs připaluje, podlijte ji trochu vodou.
3. Vmíchejte ocet, cukr a rozinky a nechte ještě 10 minut vařit. Horkým čatní plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP: Výborné čatní připravíte také z jablek, rajčat, cibule nebo rebarbory. Skvěle doplní sýry, maso nebo třeba sendviče.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
500 g meruněk
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
½ lžičky nakrájených papriček jalapeño (podle chuti)
½ lžičky mletého kajenského pepře (podle chuti)
1 lžička hořčičných semínek
125 ml jablečného octa
125 g krupicového cukru
70 g rozinek
Tagy
- Sladké, Vegetarianské
- Ovoce

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!