Chutney, nebo také čatní, je skvělý způsob, jak zužitkovat letní ovoce a zeleninu. Zkuste náš recept, který neobsahuje žádné želírovací přísady. Pikantní meruňkové chutney s chili a zázvorem ozvláštní letní grilování a zahřeje i v zimě.
Ingredience
500 g meruněk
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
½ lžičky nakrájených papriček jalapeño (podle chuti)
½ lžičky mletého kajenského pepře (podle chuti)
1 lžička hořčičných semínek
125 ml jablečného octa
125 g krupicového cukru
70 g rozinek
Postup
1. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
2. V hrnci rozpalte olej a orestujte cibuli, česnek, zázvor a zbylé koření dozlatova. Přidejte meruňky a za občasného míchání duste zhruba 30 minut, až se ovoce rozvaří. Pokud se směs připaluje, podlijte ji trochu vodou.
3. Vmíchejte ocet, cukr a rozinky a nechte ještě 10 minut vařit. Horkým čatní plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP: Výborné čatní připravíte také z jablek, rajčat, cibule nebo rebarbory. Skvěle doplní sýry, maso nebo třeba sendviče.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
500 g meruněk
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
½ lžičky nakrájených papriček jalapeño (podle chuti)
½ lžičky mletého kajenského pepře (podle chuti)
1 lžička hořčičných semínek
125 ml jablečného octa
125 g krupicového cukru
70 g rozinek
Tagy
- Sladké, Vegetarianské
- Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!