Meruňkové čatní

Chutney, nebo také čatní, je skvělý způsob, jak zužitkovat letní ovoce a zeleninu. Zkuste náš recept, který neobsahuje žádné želírovací přísady. Pikantní meruňkové chutney s chili a zázvorem ozvláštní letní grilování a zahřeje i v zimě.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.

2.

V hrnci rozpalte olej a orestujte cibuli, česnek, zázvor a zbylé koření dozlatova. Přidejte meruňky a za občasného míchání duste zhruba 30 minut, až se ovoce rozvaří. Pokud se směs připaluje, podlijte ji trochu vodou.

3.

Vmíchejte ocet, cukr a rozinky a nechte ještě 10 minut vařit. Horkým čatní plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Výborné čatní připravíte také z jablek, rajčat, cibule nebo rebarbory. Skvěle doplní sýry, maso nebo třeba sendviče.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

500 g meruněk

1 červená cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

½ lžičky nakrájených papriček jalapeño (podle chuti)

½ lžičky mletého kajenského pepře (podle chuti)

1 lžička hořčičných semínek

125 ml jablečného octa

125 g krupicového cukru

70 g rozinek

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení