Zbyla vám rýže? Zpracujte ji do sladkého rýžového pudinku! Snadný a rychlý recept na pečený rýžový nákyp se vám osvědčí třeba jako teplá večeře.
Ingredience
200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli
Postup
1. Troubu předehřejte na 160°C. V rendlíku smíchejte mléko se smetanou, cukrem, pomerančovou kůrou, vanilkou a špetkou soli.
2. Za stálého míchání ve směsi rozpusťte také cukr a přidejte rýži. Míchejte přibližně 15 minut – dokud rýžový pudink nezhoustne. Pokud je třeba, nařeďte směs mlékem.
3. Rendlík odstavte z plotny, vyjměte kousky pomerančové kůry, vmíchejte žloutky a přesuňte směs do zapékací formy.
4. Na vrch pudinku položte plátky másla. Aby se vytvořila pěkně zkaramelizovaná krusta, posypte ho ještě cukrem.
5. Troubu nastavte na „gril“ a pečte přibližně 15-20 minut, až povrch pudinku začne zlátnout.
Tip: Co s bílky?
Pokud víte, že zbylý bílek v dohledné době nespotřebujete, klidně jej zamrazte. Takhle vydrží mnoho měsíců. Na krabičku nezapomeňte uvést datum zmražení.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ostatní, Vejce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.