Pečený rýžový pudink s vanilkou

Zbyla vám rýže? Zpracujte ji do sladkého rýžového pudinku! Snadný a rychlý recept na pečený rýžový nákyp se vám osvědčí třeba jako teplá večeře.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Troubu předehřejte na 160°C. V rendlíku smíchejte mléko se smetanou, cukrem, pomerančovou kůrou, vanilkou a špetkou soli.

2.

Za stálého míchání ve směsi rozpusťte také cukr a přidejte rýži. Míchejte přibližně 15 minut – dokud rýžový pudink nezhoustne. Pokud je třeba, nařeďte směs mlékem.

3.

Rendlík odstavte z plotny, vyjměte kousky pomerančové kůry, vmíchejte žloutky a přesuňte směs do zapékací formy.

4.

Na vrch pudinku položte plátky másla. Aby se vytvořila pěkně zkaramelizovaná krusta, posypte ho ještě cukrem.

5.

Troubu nastavte na „gril“ a pečte přibližně 15-20 minut, až povrch pudinku začne zlátnout.

Tip: Co s bílky?

Pokud víte, že zbylý bílek v dohledné době nespotřebujete, klidně jej zamrazte. Takhle vydrží mnoho měsíců. Na krabičku nezapomeňte uvést datum zmražení.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto a video: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

200 g uvařené rýže

500 ml mléka

300 ml smetany

70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání

4 kousky pomerančové kůry

semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence

2 žloutky

štědrá špetka soli

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení