Noky ze strouhanky a natí

Nestihli jste sníst chléb? Nevadí, ještě může dostat jednu šanci a to v podobě skvělých strouhankových noků.

Ingredience

250 g starého chleba či pečiva nebo hotové strouhanky
200 ml mléka
100 g natí, bylinek nebo zvadlého salátu
2 vejce
80 g polohrubé mouky + další na obalení
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
K podávání
máslo
bylinky
parmazán
rajčatová omáčka

Postup

1. Pokud používáte starý chléb či pečivo, rozemelte ho nebo rozmixujte na strouhanku. V míse ji promíchejte s mlékem, nechte pár minut stát. Případnou přebytečnou tekutinu slijte.

2. Nať, bylinky či salát nasekejte nadrobno, přisypte ke strouhance, přidejte vejce, mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř a důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypte trošku mouky. Těsto by mělo hezky držet pohromadě a nemělo by se rozpadat.

3. Pomocí lžíce z něj tvarujte malé nočky nebo kuličky a zlehka je obalte v mouce. Položte je na talíř a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.

4. Do osolené vroucí vody vložte noky a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu, zhruba 5–10 minut dle velikosti. Hotové noky vylovte sítkem nebo děrovanou naběračkou a ihned servírujte – s máslem a bylinkami, s parmazánem, rajčatovou či jinou omáčkou.

 

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

250 g starého chleba či pečiva nebo hotové strouhanky
200 ml mléka
100 g natí, bylinek nebo zvadlého salátu
2 vejce
80 g polohrubé mouky + další na obalení
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
K podávání
máslo
bylinky
parmazán
rajčatová omáčka

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru