Noky ze strouhanky a natí

Nestihli jste sníst chléb? Nevadí, ještě může dostat jednu šanci a to v podobě skvělých strouhankových noků.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Pokud používáte starý chléb či pečivo, rozemelte ho nebo rozmixujte na strouhanku. V míse ji promíchejte s mlékem, nechte pár minut stát. Případnou přebytečnou tekutinu slijte.

2.

Nať, bylinky či salát nasekejte nadrobno, přisypte ke strouhance, přidejte vejce, mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř a důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypte trošku mouky. Těsto by mělo hezky držet pohromadě a nemělo by se rozpadat.

3.

Pomocí lžíce z něj tvarujte malé nočky nebo kuličky a zlehka je obalte v mouce. Položte je na talíř a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.

4.

Do osolené vroucí vody vložte noky a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu, zhruba 5–10 minut dle velikosti. Hotové noky vylovte sítkem nebo děrovanou naběračkou a ihned servírujte – s máslem a bylinkami, s parmazánem, rajčatovou či jinou omáčkou.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

250 g starého chleba či pečiva nebo hotové strouhanky

200 ml mléka

100 g natí, bylinek nebo zvadlého salátu

2 vejce

80 g polohrubé mouky + další na obalení

špetka muškátového oříšku

sůl a pepř

K podávání

máslo

bylinky

parmazán

rajčatová omáčka

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení