U tohoto receptu neuvádíme přesná množství surovin záměrně. Ta se odvíjejí od toho, kolik zeleniny chcete zachránit, a také od vaší chuti. Nakládání není žádná věda, stačí dodržet pár jednoduchých principů: dobře vymyjte sklenice a víčka, pracujte v naprosté čistotě a lák před zalitím zeleniny ochutnejte.
Ingredience
salátové okurky
cibule nebo šalotka
chilli paprička a bílá paprika
lístky bazalky
sůl
jablečný ocet a cukr (nebo med) v poměru 2:1
koření (hořčičné semínko, chilli papričky, bobkový list, kurkuma, nové koření)
Další kombinace
cibule + sriracha omáčka
jalapeño paprička + česnek + bazalka
česnek + bobkový list + kopr
hořčičné semínko + kopr + kurkuma
hřebíček + skořice + zázvor + citronová kůra
česnek + pepř + hořčičné semínko + jalovec + kardamom + chilli paprička
Postup
1. Okurky omyjte a podélně rozřízněte napůl, poloviny ještě dvakrát rozpulte, až získáte osm stejných kousků. Cibuli nebo šalotky oloupejte a pokrájejte na půlměsíčky.
2. Okurky a cibuli posolte, nechte jednu až dvě hodiny odpočívat a důkladně propláchněte. Nechte okapat v cedníku.
3. Chilli papričku a papriku rozpulte, vyjměte semínka a papriku nakrájejte na nudličky.
4. Ocet svařte s cukrem či medem a kořením, až se cukr rozpustí.
5. Okurky, cibule, papriky a lístky bazalky naskládejte do čistých sklenic, přelijte horkým nálevem (i s kořením), uzavřete a nechte alespoň 24 hodin odležet.
6. Naložené okurky skladujte na tmavém chladném místě nebo v lednici až 6 měsíců, po otevření je spotřebujte do 1 měsíce a uchovávejte v lednici.
TIP: Místo jablečného octa můžete použít i bílý vinný ocet nebo rýžový ocet nebo je podle libosti kombinovat. Nálev lze použít po spotřebování okurek ještě jednou až dvakrát.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
salátové okurky
cibule nebo šalotka
chilli paprička a bílá paprika
lístky bazalky
sůl
jablečný ocet a cukr (nebo med) v poměru 2:1
koření (hořčičné semínko, chilli papričky, bobkový list, kurkuma, nové koření)
Další kombinace
cibule + sriracha omáčka
jalapeño paprička + česnek + bazalka
česnek + bobkový list + kopr
hořčičné semínko + kopr + kurkuma
hřebíček + skořice + zázvor + citronová kůra
česnek + pepř + hořčičné semínko + jalovec + kardamom + chilli paprička
Tagy
- Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!