Nakládané salátové okurky v octu

Nakládačky v láku jsou klasika. Už jste ale zkoušeli naložit salátovku? Nejrůznější kořeněné variace vás zaručeně nepřestanou bavit a v ledničce už nikdy nenajdete nahnilý kousek, který nikdo nedojedl.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Kolik čeho potřebujete? To záměrně neuvádíme. Vše záleží na tom, jaké množství okurek chcete zachránit. Nebojte se trochu experimentovat a ochutnávejte během vaření.

1.

Okurky omyjte a podélně rozřízněte na půl, půlky na čtvrtky a čtvrtky na osminy.

2.

Cibuli pokrájejte na půlměsíčky.

3.

Okurky a cibuli posolte, nechte 1 až 2 hodiny odpočívat a následně důkladně propláchněte.

4.

Ocet spolu s cukrem a kořením svařte. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte okurky i s cibulí, snižte plamen a táhněte zeleninu asi 5 minut pod bodem varu.

5.

Naplňte jí sterilizované sklenice, uzavřete a počkejte alespoň 24 hodin.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

salátové okurky

jablečný ocet a cukr/med v poměru 2:1

cibule nebo šalotka

Koření v našem receptu:

hořčičné semínko, chilli, bobkový list, kurkuma

Další kombinace koření:

cibule, hořčičné semínko, hřebíček, kurkuma,

jalapeno, česnek, bazalka

hořčičné semínko, kopr, kurkuma

cibule, sriracha

česnek, bobkový list, kopr

hřebíček, skořice, zázvor, citronová kůra

Podpořte nás

Zachraňte 500 kg dýní nebo převálcujte přátele v pexesu.

více

Zkus i jiné recepty