Rillettes – masová pomazánka

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jde o jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Syrové sádlo nakrájejte na 3cm kostky a nechte jej pomalu rozpouštět se škvařeným sádlem v silnostěnném hrnci na středním stupni. Trvá to asi 15 minut.

2.

Maso nakrájejte na 2cm kousky a přisypejte k sádlu.

3.

Podlijte vínem, přidejte bylinky a koření a osolte.

4.

Přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 120 °C zhruba na 3 hodiny, až maso zcela změkne.

5.

V polovině pečení vidličkou podrťte větší kusy masa a přiklopené pečte dál.

6.

Odstraňte tymián, kosti a kůži. Část tuku odeberte do skleničky a uchovejte třeba na příští pečení.

7.

Ve zbylém tuku vidličkami natrhejte maso.

8.

Servírujte při pokojové teplotě nebo maso dejte do čistých skleniček a zalijte horkým tukem. Ten maso zakonzervuje, rillettes tak v lednici vydrží až 1 měsíc, pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, skleničky sterilujte. Bez vrstvy tuku rillettes vydrží v lednici nanejvýš týden.

TIP: Využít můžete libovolné maso, včetně kostí a kůže, a bylinky podle chuti. Do pomazánky se hodí třeba jalovec, nové koření, česnek, a pokud použijete čerstvý bobkový list, můžete ho s masem poté rozmixovat.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

150 g syrového vepřového sádla

100 g škvařeného sádla

500 g vepřového masa

100 ml suchého bílého vína

10 snítek tymiánu

3 snítky rozmarýnu

4 bobkové listy

2 kuličky nového koření

1 lžička kuliček černého pepře

2 lžičky soli

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení