Rillettes – masová pomazánka

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jde o jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého.

Ingredience

150 g syrového vepřového sádla
100 g škvařeného sádla
500 g vepřového masa
100 ml suchého bílého vína
10 snítek tymiánu
3 snítky rozmarýnu
4 bobkové listy
2 kuličky nového koření
1 lžička kuliček černého pepře
2 lžičky soli

Postup

1. Syrové sádlo nakrájejte na 3cm kostky a nechte jej pomalu rozpouštět se škvařeným sádlem v silnostěnném hrnci na středním stupni. Trvá to asi 15 minut.

2. Maso nakrájejte na 2cm kousky a přisypejte k sádlu.

3. Podlijte vínem, přidejte bylinky a koření a osolte.

4. Přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 120 °C zhruba na 3 hodiny, až maso zcela změkne.

5. V polovině pečení vidličkou podrťte větší kusy masa a přiklopené pečte dál.

6. Odstraňte tymián, kosti a kůži. Část tuku odeberte do skleničky a uchovejte třeba na příští pečení.

7. Ve zbylém tuku vidličkami natrhejte maso.

8. Servírujte při pokojové teplotě nebo maso dejte do čistých skleniček a zalijte horkým tukem. Ten maso zakonzervuje, rillettes tak v lednici vydrží až 1 měsíc, pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, skleničky sterilujte. Bez vrstvy tuku rillettes vydrží v lednici nanejvýš týden.

TIP: Využít můžete libovolné maso, včetně kostí a kůže, a bylinky podle chuti. Do pomazánky se hodí třeba jalovec, nové koření, česnek, a pokud použijete čerstvý bobkový list, můžete ho s masem poté rozmixovat.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

150 g syrového vepřového sádla
100 g škvařeného sádla
500 g vepřového masa
100 ml suchého bílého vína
10 snítek tymiánu
3 snítky rozmarýnu
4 bobkové listy
2 kuličky nového koření
1 lžička kuliček černého pepře
2 lžičky soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru