Luštěninový tatarák s jogurtovými plackami od Martina Škody

Tenhle čočkový tatarák oslní nejen vegetariány. Zbylá vařená čočka v kombinaci s čerstvými bylinkami, konfitovaným česnekem a plackami bude hvězdou každé party.

Ingredience

Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje

Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř

Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)

Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek

Postup

Nejprve si připravte konfitovaný česnek. A podle Martina s ním nemusíte šetřit: „Doporučuju připravit si více česneku naráz. Do receptu sice potřebujete jen pár stroužků, ale zbytek můžete uložit do oleje, v uzavíratelné sklenici vám vydrží týdny. Je to ideální způsob, jak zpracovat kazící se česnek.“

Konfitovaný česnek

Česnek oloupejte a stroužky zalijte v menším rendlíku olejem. Smažte pozvolna při střední až vyšší teplotě, až se zbarví dozlatova a změkne, trvá to zhruba 10 minut. Odstavte a nechte česnek v oleji vychladnout.

Tatarák s plackami

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečte ji na rozehřátém oleji v kastrolu doměkka a dozlatova, cca 5 minut.

2. Vmíchejte protlak a restujte 3 minuty. Poté přisypte čočku, konfitovaný česnek a řezanou papriku a opékejte 2 minuty. Dochuťte solí, pepřem, medem a octem. Nechte zchladnout.

3. Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a směs prolisujte v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte, rozmixujte ji nahrubo v kutru nebo mixéru na smoothie, popř. nasekejte nožem. Jarní cibulku a hrst bylinek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do čočkové směsi.

4. Na placky prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s kypřícím práškem, osolte a zapracujte jogurt, až vznikne husté těsto. Pracovní plochu potřete olejem, těsto na ni vyklopte a prohněťte, až bude pružné a přestane se lepit na ruce. Trvá to asi 5 minut, podle potřeby přisypte mouku.

5. Těsto rozdělte na šest stejných částí. Z každé rozválejte 1 cm vysokou placku a postupně je nasucho opékejte na rozehřáté grilovací pánvi. Neotáčejte, dokud se nenafouknou a samy neodlepí. Grilujte je 2-3 minuty z každé strany.

6. Upečené placky mírně potřete olejem z konfitovaného česneku, rozprostřete na ně čočkový tatarák, rozdrobte navrch trochu sýra, posypejte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte.

Přečtěte si také rozhovor s Martinem Škodou.

Tento recept pro vás připravil

Martin Škoda

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje

Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř

Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)

Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru