Kuřecí srdíčka na houbách s kroketami ze zbylé kaše

Odhadnout správné množství surovin na bramborovou kaši není jednoduchý úkol. Pokud vám nějaká od oběda zbyla, nezoufejte. Stačí přidat pár základních surovin, a ze studené kaše rázem vykouzlíte křupavé krokety, o které se budete doma prát.

Ingredience

400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele

Postup

1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na oleji do zlatova. Ke konci přidejte pokrájený česnek a bylinky.

2. Přidejte srdíčka a sušené houby, dochuťte solí, pepřem a novým kořením, zalijte   vývarem a duste asi 30 minut.

3. Připravte si jíšku na zahuštění omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit.

4. Hotovou jíšku postupně zašlehejte metličkou do omáčky a povařte 5 až 10 minut.

5. V kastrůlku rozpalte olej na cca 160 °C.

6. Do větší mísy dejte bramborovou kaši z lednice, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, osolte, ovoňte mletým muškátovým oříškem a zasypte hrubou moukou.

7. Směs prohněťte rukama do kompaktního těsta. Vyválejte malé válečky, nebo kuličky, a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.

8. Smažte v oleji do zlatova. Po vytažení nechejte krokety okapat na ubrousku.

9. Pokud chcete mít jistotu, že jsou krokety opravdu propečené, dejte je ještě na 5 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

10. Srdíčka servírujte s kroketami, ozdobené snítkou petrželky.

Tento recept pro vás připravil

Petr Linka

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí

Ingredience

400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete mu/jí odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Podpořte nás bez placení navíc

Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru

Zachraň oběd

Darujte skutečné Vánoce

Vánoce – svátky hojnosti, lásky a blízkosti? Zatímco některé domácnosti mají stoly plné jídla, tisíce lidí u nás si nemohou dovolit ani teplý oběd. Darujte lidem v nouzi ten nejvzácnější vánoční dárek – pocit sytosti, důstojnosti a naděje. Navíc obdržíte dárkový poukaz, který můžete darovat pod stromeček.