Kuřecí srdíčka na houbách s kroketami ze zbylé kaše

Odhadnout správné množství surovin na bramborovou kaši není jednoduchý úkol. Pokud vám nějaká od oběda zbyla, nezoufejte. Stačí přidat pár základních surovin, a ze studené kaše rázem vykouzlíte křupavé krokety, o které se budete doma prát.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na oleji do zlatova. Ke konci přidejte pokrájený česnek a bylinky.

2.

Přidejte srdíčka a sušené houby, dochuťte solí, pepřem a novým kořením, zalijte   vývarem a duste asi 30 minut.

3.

Připravte si jíšku na zahuštění omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit.

4.

Hotovou jíšku postupně zašlehejte metličkou do omáčky a povařte 5 až 10 minut.

5.

V kastrůlku rozpalte olej na cca 160 °C.

6.

Do větší mísy dejte bramborovou kaši z lednice, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, osolte, ovoňte mletým muškátovým oříškem a zasypte hrubou moukou.

7.

Směs prohněťte rukama do kompaktního těsta. Vyválejte malé válečky, nebo kuličky, a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.

8.

Smažte v oleji do zlatova. Po vytažení nechejte krokety okapat na ubrousku.

9.

Pokud chcete mít jistotu, že jsou krokety opravdu propečené, dejte je ještě na 5 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

10.

Srdíčka servírujte s kroketami, ozdobené snítkou petrželky.

Autor receptu: Petr Linka

Foto: Štěpán Lohr

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí

Ingredience

400 g kuřecích srdíček

100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny

1 mrkev

2 stroužky česneku

snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)

1 kořenová petržel

2 žluté střední cibule

sůl a pepř

5 kuliček nového koření

200 ml kuřecího vývaru nebo vody

50 g másla

20 g hladké mouky na jíšku

50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)

400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)

1 vejce

200 g cca hrubé mouky

špetka muškátového oříšku

300 ml cca rostlinného oleje na smažení

strouhanka na obalení (asi 100 g)

snítka čerstvé listové petržele

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení