Odhadnout správné množství surovin na bramborovou kaši není jednoduchý úkol. Pokud vám nějaká od oběda zbyla, nezoufejte. Stačí přidat pár základních surovin, a ze studené kaše rázem vykouzlíte křupavé krokety, o které se budete doma prát.
Ingredience
400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele
Postup
1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na oleji do zlatova. Ke konci přidejte pokrájený česnek a bylinky.
2. Přidejte srdíčka a sušené houby, dochuťte solí, pepřem a novým kořením, zalijte vývarem a duste asi 30 minut.
3. Připravte si jíšku na zahuštění omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit.
4. Hotovou jíšku postupně zašlehejte metličkou do omáčky a povařte 5 až 10 minut.
5. V kastrůlku rozpalte olej na cca 160 °C.
6. Do větší mísy dejte bramborovou kaši z lednice, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, osolte, ovoňte mletým muškátovým oříškem a zasypte hrubou moukou.
7. Směs prohněťte rukama do kompaktního těsta. Vyválejte malé válečky, nebo kuličky, a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.
8. Smažte v oleji do zlatova. Po vytažení nechejte krokety okapat na ubrousku.
9. Pokud chcete mít jistotu, že jsou krokety opravdu propečené, dejte je ještě na 5 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
10. Srdíčka servírujte s kroketami, ozdobené snítkou petrželky.
Petr Linka
Ingredience
400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele
Tagy
- Hlavní jídlo, Slané
- Maso, Ostatní, Zelenina

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!