Koláč z polámaného chřestu

Někdy se stane, že se při nevhodné manipulaci chřest zlomí. Takové balení už si bohužel málokdo z trhu či obchodu odnese. Ne do každého jídla ale musí být chřest "dokonalý". Upečte si ze zlámaných kousků slaný koláč.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a položte na plech.

2.

Ve větší míse smíchejte mouku, sezamová semínka a půl lžičky soli. Přidejte vychlazené nahrubo nastrouhané/nasekané máslo a smíchejte s moukou. Přidejte 80 ml ledově studené vody a rukama vypracujte kompaktní těsto.

3.

Těsto rozválejte do kruhu o tloušťce 0,5 centimetru a přeneste na připravenou formu. Přikryjte a dejte do lednice na 20 minut.

4.

Po uplynutí doby chlazení vyjměte koláčovou formu z lednice, na těsto položte pečicí papír a zatěžte sušenými luštěninami nebo rýží a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 160 °C.

5.

Mezitím si v misce rozmíchejte vejce s mlékem, jogurtem a hořčicí. Přidejte lístky tymiánu, bazalky, najemno pokrájeného kopru a pažitky. Vaječnou směs osolte a opepřete.

6.

Omytý chřest pokrájejte na 2,5 cm kousky a nejdelší stonky chřestu nechte na ozdobu. Malé kousky rozložte na těsto, přidejte pokrájený sýr gruyère a zakápněte ho medem. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte do koláčové formy a navrch poskládejte zbylé delší stonky chřestu.

7.

Pečte 1 hodinu dokud není vaječná směs ve středu pevná. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

těsto:

180 g hladké mouky

sůl

110 g másla

3 lžíce sezamového semínka

 

náplň:

6 vajec

250 ml plnotučného mléka

140 g bílého řeckého jogurtu

1 lžíce hořčice

2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:

2 lžíce čerstvé bazalky

1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)

1 lžíce pažitky

250 g zlomků chřestu

110 g sýra gruyère

1 lžíce medu (nemusí být)

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení