Katalánské zeleninové karbanátky se slaninou

Katalánskou specialitu trinxat nás naučil připravovat šéfuchař Hugo Hromas. Představuje úžasné spojení kapusty a brambor, které ochutí uzený bůček, slanina nebo jiná uzenina, kterou doma najdete.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.

2.

Kapustu zbavte vnějších ovadlých listů, vnitřní nasekejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z uzeniny odkrojte případnou kůži nebo sloupněte slupku a nakrájejte ji na silnější plátky (asi 3–5 mm).

3.

Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody, vsypte k nim kapustu, nechte ji 1 minutu spařit a slijte zbylou vodu.

4.

Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo vařečkou a promíchejte s kapustou.

5.

Na horké pánvi opečte plátky uzeniny dozlatova z obou stran. Opatrně ji vyjměte, ale vypečený tuk ponechte v pánvi.

6.

Ve vypečeném tuku orestujte česnek dozlatova. Přidejte brambory s kapustou a opečte je ze všech stran. Z bramborové směsi můžete tvořit placičky a opékat je dozlatova z obou stran.

7.

Podávejte s plátky uzeniny.

TIP: Místo uzeniny můžete použít zbylé pečené maso, hodí se tučnější části jako bůček, krkovice, ale i řízek. Pokud maso nemá dostatek tuku, opečte ho na 1–2 lžících sádla.

Autor receptu: Hugo Hromas

Foto: Štěpán Lohr

Ingredience

500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové

¼ hlávky kapusty

2 stroužky česneku

200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny

sůl

 

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

26. 10. 2020 Mrkvové kofty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení