1.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.
2.
Kapustu zbavte vnějších ovadlých listů, vnitřní nasekejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z uzeniny odkrojte případnou kůži nebo sloupněte slupku a nakrájejte ji na silnější plátky (asi 3–5 mm).
3.
Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody, vsypte k nim kapustu, nechte ji 1 minutu spařit a slijte zbylou vodu.
4.
Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo vařečkou a promíchejte s kapustou.
5.
Na horké pánvi opečte plátky uzeniny dozlatova z obou stran. Opatrně ji vyjměte, ale vypečený tuk ponechte v pánvi.
6.
Ve vypečeném tuku orestujte česnek dozlatova. Přidejte brambory s kapustou a opečte je ze všech stran. Z bramborové směsi můžete tvořit placičky a opékat je dozlatova z obou stran.
7.
Podávejte s plátky uzeniny.
TIP: Místo uzeniny můžete použít zbylé pečené maso, hodí se tučnější části jako bůček, krkovice, ale i řízek. Pokud maso nemá dostatek tuku, opečte ho na 1–2 lžících sádla.