Katalánskou specialitu trinxat nás naučil připravovat šéfuchař Hugo Hromas. Představuje úžasné spojení kapusty a brambor, které ochutí uzený bůček, slanina nebo jiná uzenina, kterou doma najdete.
Ingredience
500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl
Postup
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.
2. Kapustu zbavte vnějších ovadlých listů, vnitřní nasekejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z uzeniny odkrojte případnou kůži nebo sloupněte slupku a nakrájejte ji na silnější plátky (asi 3–5 mm).
3. Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody, vsypte k nim kapustu, nechte ji 1 minutu spařit a slijte zbylou vodu.
4. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo vařečkou a promíchejte s kapustou.
5. Na horké pánvi opečte plátky uzeniny dozlatova z obou stran. Opatrně ji vyjměte, ale vypečený tuk ponechte v pánvi.
6. Ve vypečeném tuku orestujte česnek dozlatova. Přidejte brambory s kapustou a opečte je ze všech stran. Z bramborové směsi můžete tvořit placičky a opékat je dozlatova z obou stran.
7. Podávejte s plátky uzeniny.
TIP: Místo uzeniny můžete použít zbylé pečené maso, hodí se tučnější části jako bůček, krkovice, ale i řízek. Pokud maso nemá dostatek tuku, opečte ho na 1–2 lžících sádla.
Hugo Hromas
Ingredience
500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané
- Maso, Zelenina
Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!