Kadeřávková krémová polévka

Kadeřávek je velký hrdina! Je to zelenina, která jako jedna z mála vydrží na záhonech i v zimě a dá se sklízet i pokud je náhodou sníh ❄️
Je navíc velmi zdravý, obsahuje látky, které jsou prospěšné srdci, podporují trávicí systém a pomáhají předcházet rakovině. Světové celebrity navíc přísahají, že zlepšuje pleť.

Ingredience

  • kadeřávek
  • brambory
  • mrkev
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř, drcený kmín
  • smetana sójová nebo kravská

Postup

  1. Nakrájejte si cibuli, nemusí být na drobno, a dejte smažit do hrnce s trochou oleje. Přidejte sůl, pepř a kmín a občas zamíchejte.
  2. Listy kadeřávku pokrájejte, brambory i mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. Polovinu brambor a všechen kadeřávek i mrkev přidejte k cibuli a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Druhou část brambor si dejte vařit do malého hrnce vedle.
  4. Vařte do změknutí, cca 12 minut. Pak polévku přelijte do stolního mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte úplně do hladka. Brambory vařené vedle slijte.
  5. Přidejte uvařené brambory a dochuťte. Podávejte se smetanou a kadeřávkovým chipsem – viz předchozí recept.
Tento recept pro vás připravila

Kája Braunová

Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.

Foto: ilustrační generovaná AI

Ingredience

  • kadeřávek
  • brambory
  • mrkev
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř, drcený kmín
  • smetana sójová nebo kravská

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru