Kadeřávek je velký hrdina! Je to zelenina, která jako jedna z mála vydrží na záhonech i v zimě a dá se sklízet i pokud je náhodou sníh ❄️
Je navíc velmi zdravý, obsahuje látky, které jsou prospěšné srdci, podporují trávicí systém a pomáhají předcházet rakovině. Světové celebrity navíc přísahají, že zlepšuje pleť.
Ingredience
- kadeřávek
- brambory
- mrkev
- cibule
- olej
- sůl
- mletý pepř, drcený kmín
- smetana sójová nebo kravská
Postup
- Nakrájejte si cibuli, nemusí být na drobno, a dejte smažit do hrnce s trochou oleje. Přidejte sůl, pepř a kmín a občas zamíchejte.
- Listy kadeřávku pokrájejte, brambory i mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Polovinu brambor a všechen kadeřávek i mrkev přidejte k cibuli a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Druhou část brambor si dejte vařit do malého hrnce vedle.
- Vařte do změknutí, cca 12 minut. Pak polévku přelijte do stolního mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte úplně do hladka. Brambory vařené vedle slijte.
- Přidejte uvařené brambory a dochuťte. Podávejte se smetanou a kadeřávkovým chipsem – viz předchozí recept.
Kája Braunová
Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.
Foto: ilustrační generovaná AI
Ingredience
- kadeřávek
- brambory
- mrkev
- cibule
- olej
- sůl
- mletý pepř, drcený kmín
- smetana sójová nebo kravská
Tagy
- Hlavní jídlo, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!