Domácí pesta z natí

Do těstovin, na chleba nebo do salátů - pesta z natí mrkve, ředkviček, špenátu nebo kopřiv se hodí všude. Kromě toho, že chutnají skvěle, zachráníte části zeleniny, které často končí v koši.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Ředkvičková i mrkvová nať či košťál z brokolice putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení do koše. Zkuste z nich vytvořit pesto, a nejen z nich, ale i z dalších zelených natí. Třeba pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo špenátu vás překvapí výbornou chutí. Postup je vždy podobný, tak se nebojte experimentovat.

1.

Natě omyjte a otrhejte z nich zelené lístky (v případě kopřiv musíte listy spařit horu vodou). Přendejte je do mixéru.

2.

K lístkům přidejte semínka (například sezamová či slunečnicová), oříšky a česnek.

3.

Dochuťte citronovou šťávou a solí. Zpestřit můžete také jarní cibulkou, sýrem, mátou nebo bazalkou. Vše záleží na vašich chutích.

4.

Směs rozmixujte. Během mixování přilévejte kvalitní olej, dokud nemá pesto ideální konzistenci.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení