Ředkvičková i mrkvová nať či košťál z brokolice putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení do koše. Zkuste z nich vytvořit pesto, a nejen z nich, ale i z dalších zelených natí. Třeba pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo špenátu vás překvapí výbornou chutí. Postup je vždy podobný, tak se nebojte experimentovat.
1.
Natě omyjte a otrhejte z nich zelené lístky (v případě kopřiv musíte listy spařit horu vodou). Přendejte je do mixéru.
2.
K lístkům přidejte semínka (například sezamová či slunečnicová), oříšky a česnek.
3.
Dochuťte citronovou šťávou a solí. Zpestřit můžete také jarní cibulkou, sýrem, mátou nebo bazalkou. Vše záleží na vašich chutích.
4.
Směs rozmixujte. Během mixování přilévejte kvalitní olej, dokud nemá pesto ideální konzistenci.