Karbanátky od naší projektové manažerky Denisy. Když mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd, který využívá jak staré pečivo, tak například žampiony, které zbyly z grilování, tvrdý sýr, co mi zbyl ze špaget (italové děste se :)) a bylinky.
Ingredience
- starý chleba (cca 200g)
- zbylé žampiony (2 větší kusy)
- cibule (1ks)
- mléko (150ml)
- tvrdý sýr (200g)
- vejce (1ks)
- strouhanka (dle potřeby)
- zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
- máslo, olej či Ghí na smažení
Postup
- Starší suchý chleba nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte mlékem, tak, aby byl ze ¾ ponořen.
- Cibuli a žampiony nakrájejte na malé kousky a zpěňte na kousku másla či oleje tak, aby cibule zesklovatěla a žampiony se zbavily vody. Raději smažte na malém stupni, aby se žampiony krásně orestovaly, ale nespálily.
- Tvrdý sýr nastrouhejte najemno.
- Orestovanou směs vložte do mísy s namočeným chlebem, přidejte nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř, bylinky a zamíchejte.
- Do směsi pomalu přidávejte strouhanku tak, aby byla směs stále vláčná, ale daly se z ní udělat karbanátky a nelepila.
- Na pánev dejte máslo, olej či Ghí a začněte smažit připravené karbanátky. Pokud vám nevadí více strouhanky, můžete si karbanátky ještě lehce obalit ve strouhance, aby lépe držely.
- Můžete je podávat jako hlavní jídlo s bramborem či jako chuťovku k televizi se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Denisa Rybářová
Každému někdy doma něco zbyde. U mě to nejčastěji bývá chleba. Snažím se sice chodit na nákup cíleně s tím, že vím, co přesně z daných surovin budu vařit, ale právě pečivo občas neodhadnu. Když už mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd. Doufám, že i vám bude tento recept chutnat a zjistíte, že i z takové “jednoduché” suroviny se dá vykouzlit něco tak dobrého.
Ingredience
- starý chleba (cca 200g)
- zbylé žampiony (2 větší kusy)
- cibule (1ks)
- mléko (150ml)
- tvrdý sýr (200g)
- vejce (1ks)
- strouhanka (dle potřeby)
- zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
- máslo, olej či Ghí na smažení
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Pečivo, Vejce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!