Houbové karbanátky ze zbylého chleba

Karbanátky od naší projektové manažerky Denisy. Když mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd, který využívá jak staré pečivo, tak například žampiony, které zbyly z grilování, tvrdý sýr, co mi zbyl ze špaget (italové děste se :)) a bylinky.

Ingredience

  • starý chleba (cca 200g)
  • zbylé žampiony (2 větší kusy)
  • cibule (1ks)
  • mléko (150ml)
  • tvrdý sýr (200g)
  • vejce (1ks)
  • strouhanka (dle potřeby)
  • zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
  • máslo, olej či Ghí na smažení

Postup

  1. Starší suchý chleba nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte mlékem, tak, aby byl ze ¾ ponořen.
  2. Cibuli a žampiony nakrájejte na malé kousky a zpěňte na kousku másla či oleje tak, aby cibule zesklovatěla a žampiony se zbavily vody. Raději smažte na malém stupni, aby se žampiony krásně orestovaly, ale nespálily.
  3. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno.
  4. Orestovanou směs vložte do mísy s namočeným chlebem, přidejte nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř, bylinky a zamíchejte.
  5. Do směsi pomalu přidávejte strouhanku tak, aby byla směs stále vláčná, ale daly se z ní udělat karbanátky a nelepila.
  6. Na pánev dejte máslo, olej či Ghí a začněte smažit připravené karbanátky. Pokud vám nevadí více strouhanky, můžete si karbanátky ještě lehce obalit ve strouhance, aby lépe držely.
  7. Můžete je podávat jako hlavní jídlo s bramborem či jako chuťovku k televizi se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Tento recept pro vás připravila

Denisa Rybářová

Každému někdy doma něco zbyde. U mě to nejčastěji bývá chleba. Snažím se sice chodit na nákup cíleně s tím, že vím, co přesně z daných surovin budu vařit, ale právě pečivo občas neodhadnu. Když už mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd. Doufám, že i vám bude tento recept chutnat a zjistíte, že i z takové “jednoduché” suroviny se dá vykouzlit něco tak dobrého.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

  • starý chleba (cca 200g)
  • zbylé žampiony (2 větší kusy)
  • cibule (1ks)
  • mléko (150ml)
  • tvrdý sýr (200g)
  • vejce (1ks)
  • strouhanka (dle potřeby)
  • zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
  • máslo, olej či Ghí na smažení

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru