fbpx

Gratin ze zbylých knedlíků

Trefit správné množství houskových knedlíků k omáčce je umění hodné jasnovidce. Málokdy se snědí všechny, a pak nastává chvíle pro zapečení se zeleninou a sýrem. Gratin poslouží jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako příloha k masu.  
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Knedlíky nakrájejte na tenké plátky.

2.

V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3.

Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím.

4.

K vejcím nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte.

5.

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu.

6.

Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20–25 minut dozlatova.

Tip:
Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.

Autor receptu: Barbora Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

500 g houskového knedlíku

4 vejce

500 ml plnotučného mléka

1 lžička soli

mletý pepř dle chuti

špetka muškátového oříšku

1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených
(šalvěj, oregano,
rozmarýn)

1–2 mrkve (200 g)

100 g tvrdého sýra

50 g vegan parmezánu

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty