Gratin ze zbylých knedlíků

Trefit správné množství houskových knedlíků k omáčce je umění hodné jasnovidce. Málokdy se snědí všechny, a pak nastává chvíle pro zapečení se zeleninou a sýrem. Gratin poslouží jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako příloha k masu.

Ingredience

500 g houskového knedlíku
4 vejce
500 ml plnotučného mléka
1 lžička soli
mletý pepř dle chuti
špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených (šalvěj, oregano, rozmarýn)
1–2 mrkve (200 g)
100 g tvrdého sýra
50 g vegan parmezánu

Postup

1. Knedlíky nakrájejte na tenké plátky.

2. V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3. Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím.

4. K vejcím nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte.

5. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu.

6. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20–25 minut dozlatova.

Tip: Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

500 g houskového knedlíku
4 vejce
500 ml plnotučného mléka
1 lžička soli
mletý pepř dle chuti
špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených (šalvěj, oregano, rozmarýn)
1–2 mrkve (200 g)
100 g tvrdého sýra
50 g vegan parmezánu

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru