Trefit správné množství houskových knedlíků k omáčce je umění hodné jasnovidce. Málokdy se snědí všechny, a pak nastává chvíle pro zapečení se zeleninou a sýrem. Gratin poslouží jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako příloha k masu.
Ingredience
500 g houskového knedlíku
4 vejce
500 ml plnotučného mléka
1 lžička soli
mletý pepř dle chuti
špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených (šalvěj, oregano, rozmarýn)
1–2 mrkve (200 g)
100 g tvrdého sýra
50 g vegan parmezánu
Postup
1. Knedlíky nakrájejte na tenké plátky.
2. V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím.
4. K vejcím nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte.
5. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu.
6. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20–25 minut dozlatova.
Tip: Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
500 g houskového knedlíku
4 vejce
500 ml plnotučného mléka
1 lžička soli
mletý pepř dle chuti
špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených (šalvěj, oregano, rozmarýn)
1–2 mrkve (200 g)
100 g tvrdého sýra
50 g vegan parmezánu
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Vejce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!