Džemy, marmelády, zavařeniny a čatní jsou kouzelnou vzpomínkou na léto, do kterého vás přenesou pouhým otočením víčka. Nebo znáte snad lepší způsob, jak zpracovat sezonní úrodu?
Ingredience
1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Postup
1. Ovoce důkladně omyjte, vsypte do širokého hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, přidejte vanilku a špetku soli a za stálého míchání pozvolna zahřívejte k varu.
2. Až ovoce změkne a vyvaří se většina vody, zhruba po 15 minutách, vmíchejte cukr a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut. Cukr přisypávejte postupně podle chuti, ale nezapomeňte, že slouží i jako konzervant.
3. Vyjměte vanilkový lusk a horkým džemem plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Po 15 minutách můžete otočit zpět, ale nic se nestane, když je necháte obrácené.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Tagy
- Sladké, Vegetarianské
- Ovoce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.