Pokládáte vepřové odkrojky za odpad? Možná to přehodnotíte po vyzkoušení této vepřovo-drůbeží paštiky. Ve skleničce s mašlí jí můžete obdarovat třeba oslavence nebo hostitele párty, jistě podomácku vyrobenou pochoutku ocení.
Ingredience
150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba
Postup
1. Játra důkladně očistěte. Odkrojky z vepřového rozmixujte do hladka. Přidejte očištěná játra, koření, víno, bylinky, sůl, pepř, česnek, šalotku, 100 g másla a rozmixujte do hladka.
2. Rozmixovanou směsí naplňte menší zavařovací skleničky nebo hřbet vyložený folií. Vložte do pekáčku, podlijte asi 3 cm vody a dejte péct do trouby na 100 °C asi 50 minut.
3. Mezitím si připravte bylinkové máslo na zalití paštiky. Máslo rozpusťte na mírném ohni a následně rozmixujte s medvědím česnekem (stačí polovina, zbytek použijte na ozdobu).
4. Zkontrolujte paštiku. Správně upečená by měla být pěkně růžová. Pokud je hotová, zalijte ji zeleným máslem a dejte chladit na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
5. Podávejte s krajícem rozpečeného chleba a čerstvými listy medvědího česneku.
Petr Linka
Ingredience
150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba
Tagy
- Slané
- Maso, Ostatní
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!