Drůbeží paštika s vepřovými kousky

Pokládáte vepřové odkrojky za odpad? Možná to přehodnotíte po vyzkoušení této vepřovo-drůbeží paštiky. Ve skleničce s mašlí jí můžete obdarovat třeba oslavence nebo hostitele párty, jistě podomácku vyrobenou pochoutku ocení.

Ingredience

150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba

Postup

1. Játra důkladně očistěte. Odkrojky z vepřového rozmixujte do hladka. Přidejte očištěná játra, koření, víno, bylinky, sůl, pepř, česnek, šalotku, 100 g másla a rozmixujte do hladka.

2. Rozmixovanou směsí naplňte menší zavařovací skleničky nebo hřbet vyložený folií. Vložte do pekáčku, podlijte asi 3 cm vody a dejte péct do trouby na 100 °C asi 50 minut.

3. Mezitím si připravte bylinkové máslo na zalití paštiky. Máslo rozpusťte na mírném ohni a následně rozmixujte s medvědím česnekem (stačí polovina, zbytek použijte na ozdobu).

4. Zkontrolujte paštiku. Správně upečená by měla být pěkně růžová. Pokud je hotová, zalijte ji zeleným máslem a dejte chladit na několik hodin, nejlépe do druhého dne.

5. Podávejte s krajícem rozpečeného chleba a čerstvými listy medvědího česneku.

Tento recept pro vás připravil

Petr Linka

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

150 g drůbežích jater
100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)
100 g másla + 100 g na závěrečné zalití
1 stroužek česneku
50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)
4 lžíce červeného vína
1 malá šalotka
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
½ lžičky mletého divokého koření
sůl a pepř
4 plátky chleba

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru