Drůbeží paštika s vepřovými kousky

Pokládáte vepřové odkrojky za odpad? Možná to přehodnotíte po vyzkoušení této vepřovo-drůbeží paštiky. Ve skleničce s mašlí jí můžete obdarovat třeba oslavence nebo hostitele párty, jistě podomácku vyrobenou pochoutku ocení.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Játra důkladně očistěte. Odkrojky z vepřového rozmixujte do hladka. Přidejte očištěná játra, koření, víno, bylinky, sůl, pepř, česnek, šalotku, 100 g másla a rozmixujte do hladka.

2.

Rozmixovanou směsí naplňte menší zavařovací skleničky nebo hřbet vyložený folií. Vložte do pekáčku, podlijte asi 3 cm vody a dejte péct do trouby na 100 °C asi 50 minut.

3.

Mezitím si připravte bylinkové máslo na zalití paštiky. Máslo rozpusťte na mírném ohni a následně rozmixujte s medvědím česnekem (stačí polovina, zbytek použijte na ozdobu).

4.

Zkontrolujte paštiku. Správně upečená by měla být pěkně růžová. Pokud je hotová, zalijte ji zeleným máslem a dejte chladit na několik hodin, nejlépe do druhého dne.

5.

Podávejte s krajícem rozpečeného chleba a čerstvými listy medvědího česneku.

Autor receptu: Petr Linka

Foto: Štěpán Lohr

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

150 g drůbežích jater

100 g vepřových odkrojků (klidně tučnějších)

100 g másla + 100 g na závěrečné zalití

1 stroužek česneku

50 g bylinek – medvědího česneku či petržele nebo bazalky (mohou být i stonky)

4 lžíce červeného vína

1 malá šalotka

snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného

½ lžičky mletého divokého koření

sůl a pepř

4 plátky chleba

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení