Skvělý a rychlý recept na domácí vegetu, do které zděláte zbytky zeleniny, se bude hodit do každé polévky i omáčky.
Ingredience
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…
Postup
Není fajn mít dochucovadlo, o kterém víte, co v něm je? Můžete do něj zpracovat nastřádané zbytky zeleniny. Domácí vegeta může být skladovaná až tři měsíce ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu světla a vlhkosti.
1. Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny.
2. Směs zvažte a vložte ji do střední pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.
3. Až se tekutina vypaří, rozložte směs na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte.
4. Zeleninu nechte vychladnout a poté ji rozemelte.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.