Domácí bujón ze zeleninových zbytků

Skvělý a rychlý recept na domácí vegetu, do které zděláte zbytky zeleniny, se bude hodit do každé polévky i omáčky.

Ingredience

1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…

Postup

Není fajn mít dochucovadlo, o kterém víte, co v něm je? Můžete do něj zpracovat nastřádané zbytky zeleniny. Domácí vegeta může být skladovaná až tři měsíce ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu světla a vlhkosti.

1. Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny.

2. Směs zvažte a vložte ji do střední pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.

3. Až se tekutina vypaří, rozložte směs na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte.

4. Zeleninu nechte vychladnout a poté ji rozemelte.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru