Cuketový reliš

Máte přebytky zeleniny? Co takhle si ji naložit? Nemusíte cukety zavařovat, naložené vám v lednici vydrží až tři týdny. Tedy pokud je dřív nesníte!
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Cukety a cibuli nastrouhejte na kousky,

2.

Promíchejte se solí a nechte na hodinu odstát.

3.

Na pánev přidejte pokrájenou papriku, jablečný ocet, cukr, kurkumu a hořčičné semínko.

4.

Tuto směs přiveďte k varu a přidejte cuketu s cibulí.

5.

Povařte asi půl hodiny a poté čalamádu naplňte do sterilizovaných sklenic.

Nakládané cukety s cibulí a kurkumou se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům. Navíc podporují trávení a imunitu. Ocet zde hraje roli přírodního konzervantu – může být jablečný nebo bílý vinný. Stačí, aby měl kyselost alespoň 5 %. Pak v nálevu nepřežijí žádné bakterie.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

cukety

cibule

zelená paprika

kurkuma

jablečný ocet

hořčičné semínko

cukr

Sůl

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení