Chlebová buchta s čokoládou a sušenými švestkami

Sestřenice francouzského toastu, která se svou přizpůsobivostí řadí mezi ultimátní záchranářské recepty. Pokud doma najdete vedle ztvrdlého chleba, rohlíků nebo briošky taky mléko, vejce a cukr, je chlebová buchta na dosah. Švestky a čokoláda ji pak vyzdvihnou na luxusní úroveň.

Ingredience

500 g chleba (ideálně ztvrdlého)
100 g tmavé čokolády
50 g sušených švestek
6 vajec
200 g krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
1 lžička mleté skořice
špetka soli
máslo a cukr na vymazání pekáčku

Postup

1. Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno.

2. Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli.

3. Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.

4. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.

5. Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat.

6. Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.

TIP: Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

500 g chleba (ideálně ztvrdlého)
100 g tmavé čokolády
50 g sušených švestek
6 vajec
200 g krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
1 lžička mleté skořice
špetka soli
máslo a cukr na vymazání pekáčku

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru