Čaje ze slupek, odřezků, květů i lístků

Slupky z jablek, odřezky citrónu nebo prázdný vanilkový lusk ještě dokáží vykouzlit úsměv na tváři, stačí je přelít horkou vodou. Zkuste letní i zimní variantu čajů ze zbytků, které byste jinak vyhodili.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Rychlý a jednoduchý čaj můžete připravit podle toho, jaká je zrovna sezóna. Využít se dají nejrůznější suroviny, včetně zbytků z kuchyně.

Zimní varianta:

Jablečné slupky, prázdný vanilkový lusk, citrónová a pomerančová kůra, hřebíček, skořice

Letní varianta:

Mátové stonky, citrónový tymián, pomerančová kůra, špetka sušeného oregana nebo kardamomu

Představivosti se ale meze nekladou, obzvlášť u záchranářských receptů. Je spousta dalších ingrediencí, které můžete přidat.

1.

Ingredience naskládejte do sklenice a zalijte horkou vodou.

2.

Nechte vylouhovat asi 10 minut. Dobu případně zkraťte, nebo prodlužte podle toho, jak silný čaj chcete.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Další ingredience do čaje:

rozmarýn
pomněnka modrá
okvětní plátky růže
moruše
přezrálé letní bobule
jahodové lístky
meduňka
šalvěj
kopřivy
fialky
lístky maliníku
sušené listy lichořeřišnice

Promyslete si nákup

Ovládněte pár triků pro nakupování, omezte plýtvání a ušetřete.

více

Zkus i jiné recepty