Čaje ze slupek, odřezků, květů i lístků

Slupky z jablek, odřezky citrónu nebo prázdný vanilkový lusk ještě dokáží vykouzlit úsměv na tváři, stačí je přelít horkou vodou. Zkuste letní i zimní variantu čajů ze zbytků, které byste jinak vyhodili.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Rychlý a jednoduchý čaj můžete připravit podle toho, jaká je zrovna sezóna. Využít se dají nejrůznější suroviny, včetně zbytků z kuchyně.

Zimní varianta:

Jablečné slupky, prázdný vanilkový lusk, citrónová a pomerančová kůra, hřebíček, skořice

Letní varianta:

Mátové stonky, citrónový tymián, pomerančová kůra, špetka sušeného oregana nebo kardamomu

Představivosti se ale meze nekladou, obzvlášť u záchranářských receptů. Je spousta dalších ingrediencí, které můžete přidat.

1.

Ingredience naskládejte do sklenice a zalijte horkou vodou.

2.

Nechte vylouhovat asi 10 minut. Dobu případně zkraťte, nebo prodlužte podle toho, jak silný čaj chcete.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Další ingredience do čaje:

rozmarýn
pomněnka modrá
okvětní plátky růže
moruše
přezrálé letní bobule
jahodové lístky
meduňka
šalvěj
kopřivy
fialky
lístky maliníku
sušené listy lichořeřišnice

Podpořte nás

Zachraňte 500 kg dýní nebo převálcujte přátele v pexesu.

více

Zkus i jiné recepty