Váš starý chleba už nikdy neskončí v koši a budete hodně váhat, jestli z něj uděláte “jen” strouhanku nebo s nimi nakrmíte sousedovy koníky. Tento recept je z těch, který nadchne pro svou neuvěřitelnou jednoduchost, variabilitu, minimum ušpiněného nádobí a hlavně proto, jak dobře chutná. Česká žemlovka bude závidět.
Ingredience
300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku
Postup
1. Jednoduše promíchejte všechny ingredience dohromady, nejlépe rukama. Nebojte se improvizovat. Přidejte sušené ovoce či ořechy podle chuti – my jsme použili sušené datle.
2. Pokud je chleba hodně suchý, nebojte se přidat více mléka. Máte-li rádi sladší variantu, přidejte cukr. Hrajte si s ingrediencemi, výsledek vás mile překvapí.
3. Vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte 40 minut na 180 °C.
4. Výsledek je skvělý. Dobrou chuť!
P. S. Dá se vyrobit i slaná varianta žemlovky: vynechejte cukr a koření a přidejte sůl a plátky cibule a česneku. Na konci pečení přidejte navrch nastrouhaný sýr.
Richard Jacobsen
Ingredience
300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce, Pečivo, Vejce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.