Poslední týmový recept od Míši je základem každého záchranáře. Poprvé jsem se s banánovým chlebíčkem setkala před 20 lety, když mi ho upekla kamarádka po návratu z Austrálie. Jeho nasládlá chuť si mě hned dostala. Postupem času jsem upekla už nesčetně možných variant, kde je ale vždy hlavním základem přezrálý banán. Ten se u nás doma objevuje docela často, protože mi je líto v obchodech nechat ty chudáky, odtržené z trsu, kterých si nikdo nevšímá.
Ingredience
- 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
- 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
- 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
- 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 150 g cukru
- 2 větší vejce
- 100 g arašídového másla
- 1ČL jedlé sody
- 1ČL kypřícího prášku
- 1ČL skořice
- 1/2ČL muškátového oříšku
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Použijte formu na chlebíček.
- Ve větší míse ušlehejte olej s vejci a cukrem.
- V hlubokém talíři vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte je s arašídovým máslem. Pak přidejte k míse s našlehanými vejce a promíchejte, ale už nepřešlehejte.
- Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, koření a sůl. Pak už jen stěrkou vmíchejte suché ingredience k těm zbylým. Na závěr vmíchejte rozinky.
- Nalijte do formy vzložené pečícím papírem a uhlaďte. Na vrch můžete dát rozkrojený banán na ozdobu.
- Pečte 55 minut. Chlebíček by měl mít zlatavou barvu.
- Podáváme vychladlý a nakrájený na plátky. Díky banánům je hodně šťavnatý a nepotřebuje už další krémy ani polevy.
Tak už žádné opuštěné banány v supermarketech!
Michaela Číhalíková
Věřím, že tenhle základní záchranářský recept si oblíbíte, protože jeho chuť je nezaměnitelná a vyhovuje jak dospělým, tak dětem.
Ingredience
- 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
- 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
- 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
- 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 150 g cukru
- 2 větší vejce
- 100 g arašídového másla
- 1ČL jedlé sody
- 1ČL kypřícího prášku
- 1ČL skořice
- 1/2ČL muškátového oříšku
- špetka soli
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ovoce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.