Banánový chlebíček

Poslední týmový recept od Míši je základem každého záchranáře. Poprvé jsem se s banánovým chlebíčkem setkala před 20 lety, když mi ho upekla kamarádka po návratu z Austrálie. Jeho nasládlá chuť si mě hned dostala. Postupem času jsem upekla už nesčetně možných variant, kde je ale vždy hlavním základem přezrálý banán. Ten se u nás doma objevuje docela často, protože mi je líto v obchodech nechat ty chudáky, odtržené z trsu, kterých si nikdo nevšímá.

Ingredience

  • 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
  • 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
  • 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
  • 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 150 g cukru
  • 2 větší vejce
  • 100 g arašídového másla
  • 1ČL jedlé sody
  • 1ČL kypřícího prášku
  • 1ČL skořice
  • 1/2ČL muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Použijte formu na chlebíček.
  2. Ve větší míse ušlehejte olej s vejci a cukrem.
  3. V hlubokém talíři vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte je s arašídovým máslem. Pak přidejte k míse s našlehanými vejce a promíchejte, ale už nepřešlehejte.
  4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, koření a sůl. Pak už jen stěrkou vmíchejte suché ingredience k těm zbylým. Na závěr vmíchejte rozinky.
  5. Nalijte do formy vzložené pečícím papírem a uhlaďte. Na vrch můžete dát rozkrojený banán na ozdobu.
  6. Pečte 55 minut. Chlebíček by měl mít zlatavou barvu.
  7. Podáváme vychladlý a nakrájený na plátky. Díky banánům je hodně šťavnatý a nepotřebuje už další krémy ani polevy.
    Tak už žádné opuštěné banány v supermarketech!
Tento recept pro vás připravila

Michaela Číhalíková

Věřím, že tenhle základní záchranářský recept si oblíbíte, protože jeho chuť je nezaměnitelná a vyhovuje jak dospělým, tak dětem.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

  • 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
  • 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
  • 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
  • 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 150 g cukru
  • 2 větší vejce
  • 100 g arašídového másla
  • 1ČL jedlé sody
  • 1ČL kypřícího prášku
  • 1ČL skořice
  • 1/2ČL muškátového oříšku
  • špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru