Od června do října jsme otevřeli dveře do výstavního projektu Zachraň jídlo! v Atriu na Žižkově. Na projektu jsme se podíleli společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Výstavní projekt přilákal téměř dva tisíce návštěvníků, včetně tří stovek dětí na školních prohlídkách. Marie Kašparová, která spravuje kulturní centrum Atrium na Žižkově, k výstavě uvedla:
Projekt vznikl v rámci naší nové galerijní koncepce, která si klade za cíl přilákat do galerie nové návštěvníky, nabízet zajímavá témata přesahující běžný umělecký rámec a zaměřovat se na výrazné aktuální společenské problémy. Všechny tyto cíle výstava splnila nad očekávání.
Umělci si dali záležet na tom, aby byla výstava zábavná a interaktivní. Děti i dospělí mohli do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušeli, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na jídelní stůl, nebo si uvařili beze zbytků.
Výstava hravou formou učila také o tom, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar a jak plýtvání jídlem omezit. Kromě jiného jsme se ve výstavě věnovali i možnosti darování hotových jídel z jídelen, na což se letos zaměřujeme.
Uspořádali jsme i několik komentovaných prohlídek pro příměstské tábory a žáky základních škol. Naše kolegyně Verča Mejkalová, která výstavou provázela, vzpomíná hlavně na to, jaké reakce měli návštěvníci různého věku:
Výstava měla obrovský úspěch u dětí předškolního věku i u tříd ze základek. To hlavně kvůli hravým úkolům a zábavné diskuzi o plýtvání jídlem a cestě jídla přes celý svět. Bylo super sledovat, jaký je jejich pohled na plýtvání.
Navzdory náročným přípravám, které byly ovlivněné protiepidemickými opatřeními, se projekt povedl a sklidil pozitivní reakce od dětí, rodičů i pedagogů. Celému týmu Atria i umělcům tímto děkujeme za skvělou spolupráci.